Stakingen in het zorg- en leerlingenvervoer voor betere cao
In Zeeland, Noord-Holland, Gelderland en Overijssel worden vrijdag de eerste stakingen in het zorg- en leerlingenvervoer gehouden. De initiatiefnemers willen hiermee een betere cao voor 22.000 medewerkers afdwingen. In Middelburg, Zutphen en Oostzaan worden ook stakingsbijeenkomsten gehouden.
Om de impact voor de kwetsbare passagiers te beperken, doen er vooralsnog maar vier bedrijven mee. De bonden willen niet alleen een hoger loon, maar ook een betere regeling bij ziekte en voor pauzes. Ook eisen de vakbondsleden dat de lonen voortaan meestijgen met de prijzen. Dat zou dit jaar 12,5 procent zijn. De werkgevers, verenigd in Koninklijk Nederlands Vervoer (KNV) , zeiden eerder hun bod, 8 procent erbij in 2023 en nog eens 4 procent in 2024, gewoon heel goed te vinden.
Niet tijdens schoolritten en ritten naar dagbesteding
Leerlingen Belang Voortgezet Onderwijs (LBVSO) heeft chauffeurs in het leerlingen- en zorgvervoer nog opgeroepen om niet te gaan staken tijdens schoolritten of ritten naar de dagbesteding. Kwetsbare kinderen zijn de afgelopen periode al zwaar gedupeerd door het chauffeurstekort, zei voorzitter van de belangenorganisatie Elijah Delsink.
Flink aan de bel trekken
Ouders & Onderwijs, een organisatie voor alle ouders van scholieren, vindt de stakingen ‘ellendig’ voor de kinderen om wie het gaat en hun moeders en vaders. De club snapt de ontevredenheid bij de chauffeurs echter best. ‘Dat ze een keer flink aan de bel trekken en daarmee de problemen in dit vervoer op de kaart zetten, daar kan je eigenlijk wel blij mee zijn’, aldus Lobke Vlaming van de organisatie vorige week.
Bron: ANP