Stappenplan: Importeren van een auto uit het buitenland
Je wilt een auto importeren uit het buitenland. Dat is geen hoge wiskunde. Wel zijn er een aantal zaken waar je op moet letten. Dit Radar-stappenplan helpt je verder.
Je zoekt de auto uit die je graag wilt hebben en je koopt deze. Het internet is hierbij een handig hulpmidddel.
Bij het kopen in het buitenland moet je je wel beseffen dat jij een auto koopt die je niet hebt gezien en waar je geen proefrit mee hebt kunnen maken. Er kunnen dus bepaalde risico's aan zitten. Let op dat je geen kat in de zak koopt.STAP
Als je een auto hebt gekocht, moet deze naar Nederland worden getransporteerd. Let op dat u naast het kenteken ook altijd regelt dat uw auto is verzekerd. Het is namelijk verboden en zeer onverstandig om, waar dan ook in de EU, rond te rijden zonder een WA-verzekering. Transport en verzekering kun je op een aantal verschillende manieren regelen:
A Tijdelijk buitenlands kenteken aanvragen:
Je kunt in een ander Europees land een tijdelijk kenteken aanvragen. Dit exportkenteken is ook in Nederland geldig, totdat de datum is verstreken. Vaak is een dergelijk kenteken ook gekoppeld aan een WA-verzekering.
B Op oude kenteken (deal maken met verkoper):
Als je een auto koopt van een particulier, kun je ook vragen of ze deze auto pas uit willen schrijven op de dag dat je hem in Nederland inschrijft. Je rijdt dan dus in een auto die op papier nog van een ander is naar Nederland. De auto valt dan ook officieel nog onder de verzekering van de vorige eigenaar. Jij maakt dan een deal met de vorige eigenaar en kan bijvoorbeeld een vergoeding betalen voor de premie en de belasting die de vorige eigenaar moet betalen, terwijl je in de auto rijdt. Als je een dergelijke afspraak maakt, is het wel heel belangrijk dat je vertrouwen hebt in de vorige eigenaar.
C Via een tijdelijk buitenlands en een tijdelijk Nederlands kenteken:
Je kunt in het buitenland vaak ook een tijdelijk kenteken aanvragen. Dit kenteken is dan geldig tot de grens, en vaak geldt de WA-verzekering ook maar tot aan de grens. Op de grens dien je dit tijdelijke kenteken om te ruilen voor een Nederlands ééndagskenteken. Dit eendagskenteken vraag je aan bij de RDW. Je dient op de dag dat je over de grens komt dan ook een afspraak te hebben bij de RDW. Je mag namelijk maar een dag rijden met dit kenteken en vaak is het bedoeld om naar het RDW-keuringsstation te gaan voor de keuring en de opnaamstelling.
D Via autoambulance of via een oplegger:
Je rijdt dan dus niet in de auto, maar vervoert deze. Je hoeft de auto dan ook niet te verzekeren en je hoeft ook geen kenteken te hebben.
E Transporteur:
Je huurt een transporteur in en deze zorgt ervoor dat de auto naar Nederland wordt gebracht.STAP
Als de auto eenmaal in Nederland is, moet u ermee naar de RDW (Rijksdienst voor het Wegverkeer) en de Douane. Hier vindt het eigenlijke invoeren plaats en betaalt u de BPM. De RDW en de Douane hebben loketten in hetzelfde pand, u hoeft dus maar naar één locatie. U kunt een afspraak maken bij de RDW, of u kunt tijdens het "inloopspreekuur" langsgaan.
De RDW keurt uw auto, zij zullen bekijken of de auto voldoet aan de gegevens die volgens de Europese typegoedkeuring zijn gesteld. Ook wordt bekeken of de auto niet gestolen is en of het chassisnummer klopt. Als uw auto wordt goedgekeurd, krijgt u een formulier waarmee u naar het loket van de Douane moet. Bij de Douane moet u het BPM-restbedrag betalen. Als u dit bedrag heeft voldaan kunt u weer naar huis.STAP
Ongeveer een week na het betalen van de BPM krijgt u de Nederlandse kentekenpapieren thuisgestuurd. Met deze papieren kunt u bij een erkende dealer nummerborden laten maken. Als deze in uw bezit zijn, is uw auto officieel een Nederlandse auto.
Het kan zijn dat uw auto nog APK-gekeurd moet worden. Dat hangt van de leeftijd van de auto en de brandstofsoort. Meer informatie over wanneer een APK keuring verplicht is kunt u vinden op www.rdw.nl. Ook dient u natuurlijk een verzekering af te sluiten. Het is verboden om in Nederland rond te rijden zonder verzekering.STAPTips
Als uw auto APK-plichtig is en dus gekeurd moet worden, kunt u de auto op het station van de RDW ook laten keuren voor de APK. Het kan echter raadzaam zijn om dit toch bij een garage te laten doen. Bij het keuringsstation van de RDW kan uw auto namelijk niet gerepareerd worden. Stel dat er bijvoorbeeld nieuwe ruitenwissers op moeten, dan kan dat niet ter plekke gebeuren. Uw auto wordt in dat geval afgekeurd en u zult, na het vervangen van de ruitenwissers, opnieuw uw auto moeten laten keuren. Het kan dus raadzaam zijn om uw auto bij een normale garage te laten keuren, hier kan uw auto namelijk wel direct gerepareerd worden.
Bij de typegoedkeuring die de RDW verricht, wordt gekeken of de auto voldoet aan de gegevens zoals deze zijn vastgelegd bij de Europese goedkeuring van dat type auto. Als u een CVO-formulier aanvraagt bij de Nederlandse importeur van uw auto (bijvoorbeeld Volkswagen Nederland) en u neemt dit CVO-formulier mee naar de RDW, hoeft u geen keuringskosten te betalen.
Als u een CVO-formulier heeft, dan kijkt de RDW namelijk alleen de papieren na en hoeft er dus geen fysieke keuring plaats te vinden. Uw auto hoeft dan bijvoorbeeld niet gewogen te worden.
Houd er wel rekening mee dat het een week duurt voordat de importeur dit formulier heeft opgestuurd.
Buiten Europa
Als u van buiten Europa een auto importeert, dient u naast BPM ook importbelasting en BTW te betalen. Daarnaast is het transport van een auto vanuit de Verenigde Staten bijvoorbeeld erg ingewikkeld. Op www.rdw.nl vindt u ook informatie over het importeren van auto's van buiten de EU.
Importbedrijven
Als u het te veel gedoe vindt om zelf een auto uit het buitenland te halen, kunt u ook een importbedrijf de opdracht geven alles voor u te regelen. Er zijn bedrijven die een auto voor u aankopen en er zijn bedrijven die alles regelen voor een auto die u zelf heeft gekocht.TROS Radar stelt zich niet aansprakelijk voor enige vorm van schade die eventueel ontstaat na gebruik van dit stappenplan.