''Starters komen moeilijker aan hypotheek'

Starters zonder eigen geld komen volgend jaar moeilijker aan een hypotheek. Door de financiële crisis hebben banken de kredietkraan grotendeels dichtgedraaid. Om de risico's te verkleinen, komen steeds minder mensen in aanmerking voor een hypootheek.

Starters, ouderen en mensen met een persoonlijk krediet worden door banken als risicogroepen aangemerkt, stelt Nationale HypotheekPas (NHP) maandag. De groep hypotheekadviseurs beschikt over interne acceptatierichtlijnen van banken.

Een groot deel van de woningen in Nederland wordt aangekocht door starters. Volgens NHP zal het wegvallen van deze groep ingrijpende gevolgen hebben voor de woningmarkt. In de voorspellingen over de daling van de huizenprijzen is hiermee volgens de organisatie geen rekening gehouden.

NHP-directeur Pieter Lijesen roept minister Wouter Bos (Financiën) op de banken te dwingen om de kredietverschaffing weer op gang te brengen. ,,Huizenbezitters die naast hun hyoptheek een krediet hebben, komen steeds vaker niet in aanmerking voor het herfinancieren van hun hypotheek tegen mogelijk lagere rente'', aldus Lijesen. ,,De banken die door de belastingbetaler zijn gered, onthouden op deze manier diezelfde belastingbetaler lagere maandlasten.''

Volgens de Vereniging Eigen Huis zitten huiseigenaren en mensen die een huis willen kopen door de kredietcrisis met veel vragen en onzekerheden. De organisatie voor woningbezitters liet daarom maandag weten voor haar leden een aantal voorlichtingsbijeenkomsten te organiseren over de ontwikkelingen op de woningmarkt.

Bron: ANP