Statiegeld op blikjes vanaf december 2022

03:03 blikjes.jpg

Er komt vanaf eind volgend jaar statiegeld op blikjes. Dat schrijft staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Milieu) in een brief aan de Tweede Kamer. Het statiegeldbedrag per blikje wordt minimaal 15 cent. De maatregel gaat in op 31 december 2022. Het kabinet komt ermee omdat er nog steeds te veel blik als zwerfafval in het milieu belandt.

Het gaat om alle soorten drankblikjes, zoals voor bier of frisdrank. Waar men deze moet inleveren, wordt nog verder uitgewerkt. Wel is al zeker dat horeca en kleine verkooppunten niet worden verplicht om blikjes in te nemen.

Verantwoordelijkheid doorvoeren maatregel ligt bij producenten

De ingangsdatum is volgens Van Veldhoven 'realistisch en haalbaar'. Wel noemt ze het opzetten van een speciaal statiegeldsysteem voor blik 'een majeure operatie'. Producenten zijn verantwoordelijk voor het opzetten hiervan en dragen ook de kosten.

Met het bedrijfsleven was afgesproken dat de maatregel van tafel zou gaan als het aantal blikjes in het zwerfafval met minstens 70 procent zou afnemen dit jaar. Maar vorig jaar nam het aantal juist toe met 27 procent en Van Veldhoven ziet nu geen concrete acties waardoor het zou dalen. Het doel is volgens haar onhaalbaar geworden en statiegeld daarmee onvermijdelijk.

Demissionair kabinet kan maatregel invoeren

Het kabinet is weliswaar demissionair, maar vorig jaar oktober werd de nodige wetgeving hiervoor al klaargelegd. Ook is het onderwerp niet 'controversieel' verklaard in de Tweede Kamer. Dat zou inhouden dat het kabinet er geen beslissingen over kan nemen. Eerder nam de Kamer al een motie aan voor statiegeld op blikjes. De VVD, PVV en FVD waren hier geen voorstander van.

ChristenUnie-Kamerlid Carla Dik-Faber, die al langer voor statiegeld op blik pleit, vindt het 'ontzettend goed nieuws' dat het kabinet deze stap nu zet. Volgens haar is het nodig, omdat blik 'ontzettend slecht' is voor dieren en de natuur.

Wat houdt de maatregel precies in?

In Nederland gaan per jaar 2 miljard blikjes over de toonbank, 150 miljoen daarvan belanden in het milieu. Vanaf 1 juli dit jaar komt er al statiegeld op kleine plastic flesjes. Op alle flesjes kleiner dan 1 liter wordt dan ook 15 cent extra geheven, die klanten terugkrijgen als ze het flesje inleveren.

Meer over statiegeld op blikjes

Radar besteedde meerdere keren aandacht aan statiegeld voor kleine flesjes en blikjes. Kijk bijvoorbeeld naar deze uitzending: 'Statiegeld op blikjes en kleine flesjes moet zwerfafval voorkomen.' En lees ook hoe leden van het Radar testpanel erover denken: 'Ook drankblikjes moeten onder de statiegeldregeling vallen'

Bron: ANP