Statiegeld op kleine plastic flesjes vanaf 1 juli 2021

24042020 flesjes.jpg

Het kabinet gaat statiegeld invoeren op kleine plastic flesjes. Vanaf 1 juli 2021 wordt 15 cent extra geheven op plastic flesjes onder de 1 liter, die consumenten pas weer terugkrijgen als ze het flesje inleveren bij een van de duizenden inleverpunten. Statiegeld op blikjes volgt mogelijk over twee jaar.

100 miljoen flesjes zwerfafval

Over de mogelijkheid om statiegeld te heffen op kleine flesjes wordt al jaren gesteggeld in de politiek. Jaarlijks komen zo'n 100 miljoen plastic flesjes in het milieu terecht. De financiële aanmoediging moet ertoe leiden dat 90 procent van de verkochte flesjes wordt ingeleverd.

Inleverpunten

Producenten van frisdrank en andere dranken die veel in kleine flesjes worden verkocht, worden verantwoordelijk voor de invoering van het systeem dat statiegeld regelt. Er komen bij ongeveer 12.000 verkopers van flesjes ook inleverpunten waar consumenten hun statiegeld terugkrijgen in ruil voor de lege flesjes. In grote supermarkten, op treinstations met winkels en bij grote tankstations en cateraars. Horeca en kleine bedrijven hebben geen innameplicht, scholen en sportclubs kunnen zelf kiezen.

Afspraken 2018

Staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) maakte in 2018 afspraken met het bedrijfsleven en gemeenten om het aantal kleine plastic flesjes dat in zwerfafval terechtkomt met 70 tot 90 procent te verminderen. Dat doel werd niet gehaald. Intussen werden al voorbereidingen getroffen om statiegeld in te voeren.

Blikjes

Eenzelfde soort afspraak is er nu voor blikjes. Op voorstel van de Tweede Kamer werken organisaties nu aan de vermindering van het aantal blikjes in het zwerfafval. Als de doelen in het najaar van 2021 niet worden gehaald, volgt ook statiegeld op blik. De voorbereidingen daarvoor zijn inmiddels begonnen, zoals de Kamer had gevraagd.

Ondanks coronacrisis

Ondanks de coronacrisis 'blijf ik me ook op andere terreinen inzetten voor een gezonde en schone toekomst', zegt Van Veldhoven. Belangrijk onderdeel daarvan is het tegengaan van de plastic soep en zwerfafval, aldus de bewindsvrouw. Ze treedt nu al naar buiten met het voorgenomen traject omdat ze verwacht dat de voorbereidingen voor betrokkenen een jaar in beslag zullen nemen.

Milieuorganisaties: 'Hier hebben we ons jaren voor ingezet'

Milieuorganisaties zijn blij met de stap van het kabinet om per 1 juli 2021 statiegeld in te voeren op kleine plastic flesjes. 'Deze beslissing is een historische overwinning in de strijd tegen plastic vervuiling. Hier hebben we ons jaren voor ingezet', reageren milieuorganisaties Recycling Netwerk Benelux, Natuur & Milieu, de Plastic Soup Surfer, Plastic Soup Foundation, Greenpeace en Stichting De Noordzee.

De milieuorganisaties hopen echter dat het kabinet nog een stap verder gaat met de invoering van statiegeld op blikjes. Staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) liet weten dat als de afgesproken doelen in het najaar van 2021 niet worden gehaald, ook statiegeld op blik volgt.

Natuur & Milieu had liever gezien dat statiegeld op blik ook per 2021 ingevoerd zou worden. 'Ontzettend zonde dat blikjes nu niet meteen meegaan met de invoering van statiegeld voor kleine flesjes', reageert Marjolein Demmers, directeur bij Natuur & Milieu. 'Er is geen enkele reden om aan te nemen dat we blikjes zonder statiegeld wel effectief uit het zwerfafval kunnen houden.'

Bron: ANP