Statiegeldblikjes-inzameling wordt uitgesteld door deze redenen

20junistatiegeldblikjes.jpg

Het gaat niet lukken om begin volgend jaar landelijk statiegeldblikjes in te zamelen. Dat komt door tekorten aan grondstoffen en personeel, zegt algemeen directeur Hester Klein Lankhorst van Stichting Afvalfonds Verpakkingen.

De organisatie werkt in opdracht van supermarktenkoepel Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) en branchevereniging voor voedselproducenten Federatie Nederlandse Levensmiddelenindustrie (FNLI) aan een innamesysteem. Volgens Klein Lankhorst is dat systeem drie maanden later dan gepland, op 1 april, gereed en dan kunnen consumenten blikjes inleveren bij onder meer supermarkten en tankstations. In totaal gaat het om zo'n 17.000 innamepunten, waar jaarlijks alle 2 miljard blikjes die in Nederland op de markt komen kunnen worden ingeleverd.

Onzekerheden rond levertijden van machines die nodig zijn bij het verzamelen

'We zien nu al dat leveranciers zeggen dat ze niet op tijd kunnen leveren', aldus Klein Lankhorst. Zo zijn er onzekerheden rond de levertijden van machines voor het tellen en sorteren van de blikjes. Het opzetten van het inzamelsysteem is volgens Klein Lankhorst 'complex' en het afvalfonds is daarbij 'afhankelijk van meerdere leveranciers'. Er moet bijvoorbeeld een statiegeldlogo worden gedrukt op elk blikje. Daarbij is het creëren van een goed werkend ICT-systeem het lastigst, vertelt ze. Met de drie maanden uitstel hoopt het afvalfonds 'onzekerheid en chaos' te voorkomen.

Begin vorig jaar besloot het vorige kabinet om 0,15 euro statiegeld in te voeren op blikjes. Zo moet worden voorkomen dat het afval in het milieu belandt, zoals nu jaarlijks met veel blikjes gebeurt. Het statiegeld op blikjes moest op 31 december worden ingevoerd maar het inzamelsysteem is dan nog niet gereed. 'Het ministerie is op de hoogte', zegt Klein Lankhorst daarover.

Supermarkten gaan toch zelf blikjes inzamelen

In maart werd nog bekend dat de supermarkten toch blikjes gaan inzamelen wanneer daar statiegeld op is ingevoerd. Eerder was het plan om duizenden inleverpunten voor statiegeldflesjes en -blikjes vooral buiten supermarkten te plaatsen. Supermarkten hadden al wel de garantie gegeven dat er in 1500 filialen blikjes konden worden ingeleverd.

Gemeenten waren tegen het plan om inleverpunten te plaatsen in de openbare ruimte omdat ze beslag leggen op die ruimte. Ze wilden ook weten wie er verantwoordelijk zou worden voor het schoonhouden van de ruimte rondom de punten.

Bron: ANP