Statines en de farmaceutische industrie: een uitleg

Tientallen miljoenen mensen zijn wereldwijd aan de statines of andere cholesterolverlagende middelen. In Amerika, het land van obesitas, slikt de helft van de mannelijke bevolking boven de 60 jaar een cholesterolverlager, en 40% van de vrouwelijke 60-plussers. Ook in Nederland zijn de cijfers fors. Ruim 2 miljoen mensen slikken cholesterolverlagers. Dat is bijna een derde van alle 50-plussers.

Toen de cholesterolverlagers alleen nog maar verkocht mochten worden door de farmaceutische fabrikant die het medicijn ook had ontwikkeld, werden er enorme winsten op gemaakt. Fabrikant Pfizer haalde met medicijn Lipitor in 2007 een hoge omzet: 13 miljard dollar. Dat maakt Lipitor een van de best verkochte medicijnen ooit.

Als patenten, de rechten op medicijnen, aflopen, dalen de prijzen van een medicijn met wel 80%. Van de meest bekende cholesterolverlagers zijn de patenten nu allemaal verlopen. De gangbare voorgeschreven statines kosten nu ook niet meer dan een paar cent per dag, per patiënt.

Nieuw soort cholesterolverlager: PCSK9-remmers

Sinds 2016 is er een nieuw soort cholesterolverlager op de markt: PCSK9-remmers. Dit zijn injecties die je een of twee keer per maand toedient. Die kosten 6 tot 8 duizend euro per jaar per gebruiker. Voornamelijk mensen met hart- en vaatziekten die niet tegen statines kunnen, of mensen met erfelijke cholesterolafwijkingen, mogen deze injecties krijgen. Volgens het Zorginstituut zijn dat maximaal 20 duizend potentiële gebruikers. Het middel is nu een dikke 2 jaar op de markt, en is in 2018 door ruim 10 duizend mensen gebruikt. Dit kostte rond de 45 miljoen euro. 

Deze animatie is gemaakt naar aanleiding van de Radar Extra's over cholesterol. Meer informatie over het tweeluik en de uitzending terugkijken?

Ga naar: Radar Extra over cholesterol(verlagers)

Aanmelden: eenmalige nieuwsbrief over cholesterol

Heb je de Radarapp op je toestel staan? Abonneer je op het onderwerp 'cholesterol'  (klik hieronder op het plusje bij cholesterol) en blijf op de hoogte.

Let op: overweeg je om te stoppen met je medicijnen naar aanleiding van de uitzending van Radar over cholesterolverlagers? Stop / minder nooit zonder overleg met je arts, en stap ook nooit zomaar over op een ander middel.