'Steeds controle na aangeboren hartafwijking'

arts1105_780.jpg

Patiënten met een aangeboren hartafwijking die in hun kindertijd zijn geopereerd, zouden hun hele leven onder controle van een cardioloog moeten blijven.

Door regelmatige controles met nieuwe echotechnieken kunnen problemen eerder worden opgespoord en behandeld.

Verhoogd risico

Dat staat in het promotieonderzoek van arts-assistent Myrthe Menting van het Erasmus MC in Rotterdam. Volgens haar staan veel volwassen patiënten met een aangeboren hartafwijking niet meer onder controle van een cardioloog. Ze komen pas weer in een ziekenhuis terecht als ze klachten hebben. Ons land telt ongeveer 35.000 volwassenen met een aangeboren hartafwijking. Ze lopen het verhoogd risico op bijvoorbeeld hartfalen, ritmestoornissen en vroegtijdig overlijden. 'Hartfalen kan sluipend beginnen, nog voordat de patiënt er last van krijgt en dat willen we natuurlijk graag voor zijn', zegt Menting.

Nieuwe scantechnieken

Met de nieuwste scantechnieken kunnen vroege tekenen van verminderde hartfunctie in beeld worden gebracht door de beweging van een microstukje van de hartspier te volgen. In haar onderzoek vond ze ook een nieuwe manier om de rechterhartkamer in beeld te brengen. 'De mogelijkheid om deze kamer te onderzoeken is van groot belang voor de groep die als kind een ernstige aangeboren afwijking had. Bij hen is het meestal de rechterkamer die niet goed functioneert.'

Bron: ANP