background branding

Steeds meer autovrije zones in Utrecht

fietsen-utrecht-01-06-2018-780.jpg

De Oudegracht, het Stadhuisplein en het Janskerkhof in Utrecht worden op termijn autovrij. Stapsgewijs verdwijnen de parkeerplaatsen op deze beeldbepalende routes in hartje Domstad. Dat heeft het nieuwe college van GroenLinks, D66 en ChristenUnie na wekenlang onderhandelen besloten. Vrijdag presenteerde het kersverse stadsbestuur het coalitieakkoord 'Utrecht: ruimte voor iedereen'.

De binnenstad vraagt specifieke aandacht als het gaat om bereikbaarheid en leefbaarheid, concluderen de zeven beoogde wethouders. 'De komende jaren is de uitdaging om een juiste balans te vinden tussen woonkwaliteit, kwaliteit voor bezoekers en ruimte voor bedrijvigheid, evenementen en horeca.' Bovendien hebben zij een ambitie: 'We maken van Utrecht fietsstad nummer 1.'

Klimaatverandering op de agenda

Burgemeester Jan van Zanen ontving vrijdag het eerste exemplaar van het akkoord. 'Ik wens deze stad een mooie, vruchtbare periode toe en met ruimte voor iedereen.' Volgende week bespreekt de raad het plan. Dan worden ook de wethouders beëdigd.

Klimaatverandering staat prominent op de agenda. Verder behandelt het akkoord allerlei actuele thema's. Zo moeten in de stad betaalbare woningen voor docenten komen om het lerarentekort te verminderen.

In maart van dit jaar besteedde Radar aandacht aan de wirwar van typen milieuzones die ontstaat doordat gemeenten zelf mogen weten hoe ze milieuregels invoeren. 

Bron: ANP