background branding

Steeds meer deelauto's in Nederland

sleutel.jpg

Het aanbod van deelauto's neemt toe. Afgelopen voorjaar telde Nederland 14.352 deelauto's voor particulieren, 28 procent meer dan in 2014.

De groei doet zich vooral voor in de vier grote steden waarvan Amsterdam met ruim 2900 voertuigen de meeste deelauto's telt, meldt het kennisplatform voor mobiliteit Crow-KpVV.

SnappCar

Het grootste aanbod van deelauto's is in handen van SnappCar, een onlinegemeenschap voor het huren of verhuren van auto's van particulieren. SnappCar is goed voor 57 procent van het particuliere aanbod. Greenwheels is de grootste aanbieder van deelauto's die 24 uur beschikbaar zijn.

Update 22 oktober, 09:09 uur: Gebruik van deelauto's komt het milieu ten goede


Update 22 oktober, 09:09 uur: Gebruik van deelauto's komt het milieu ten goede

Het gebruik van deelauto's komt vooral het milieu ten goede. Als er veel auto's worden gedeeld zijn er minder auto's nodig en daalt de belasting van het milieu. Volgens het Planbureau van de Leefomgeving leidt het systeem tot een daling van de CO2-uitstoot.

Aanbieders, leasebedrijven, gemeenten en het Rijk hebben de handen ineengeslagen om het gebruik van deelauto's te stimuleren. De partijen streven naar 100.000 deelauto's in 2018. Het aantal aanbieders groeit stevig, weet Crow-KpVV. In een eerder onderzoek baseerde het kennisplatform zich op dertien deelautoaanbieders, de cijfers van 2015 zijn gebaseerd op 24 bedrijven en initiatieven.

Autodelen past binnen de trend van het delen van particulier bezit, de deeleconomie. Bekende voorbeelden zijn particuliere hotelkamers via Airbnb, de taxi-app Uber en de maaltijdenservice Thuisafgehaald.

Bron: ANP / Crow-KpVV