Steeds meer gemeenten zijn bezig met het plaatsen van openbare toiletten

openbare wc-toilet-toename149446123_l.jpg

Openbare toiletten zijn er nog steeds te weinig, maar het onderwerp staat wel in steeds meer gemeenten op de agenda volgens de zogeheten Toiletalliantie. Volgens deze club, waar onder meer de Maag Lever Darm Stichting en diverse patiëntenorganisaties deel van uitmaken, heeft een op de drie gemeenteraden de afgelopen vijf jaar aandacht besteed aan het onderwerp. Dat vindt de alliantie ‘een flinke verbetering; ‘Tegelijkertijd heeft twee derde van de gemeenteraden dus nog geen actie ondernomen’, voegt de organisatie er wel meteen aan toe. ‘Het werk is nog niet af.’

65 gemeenten namen moties aan

Op een kaart heeft de Toiletalliantie met verschillende kleurcodes aangegeven in hoeverre de lokale politiek zich sterk heeft gemaakt voor meer openbare toiletten. Zo werden in 65 gemeenten moties daarover aangenomen.

De opstellers van de kaart haalden hun informatie uit openbare gegevens, nieuwsberichten en eigen contacten met gemeenten. Het verst gevorderd zijn veertien gemeenteraden die al beleid hebben vastgesteld en vaak ook geld hebben vrijgemaakt. Daaronder zijn onder meer Amsterdam, Utrecht, Roosendaal, Purmerend, Weert en de Noordoostpolder.

Doel: om de 500 meter een openbaar toilet

Mede door de zaak van een vrouw die een wildplasboete voor de rechter aanvocht, overigens zonder succes, kwam het onderwerp in 2017 volop in de belangstelling te staan. De organisaties achter de Toiletalliantie pleiten voor een ‘toiletnorm’. In stadscentra en winkelgebieden zou volgens hen om de 500 meter een openbaar toilet te vinden moeten zijn. Dan kunnen ook mensen die bijvoorbeeld door een medische aandoening vaak naar het toilet moeten, of het niet lang op kunnen houden, zorgeloos hun huis uit gaan.

Onderzoek Radar

Uit eerder onderzoek van Radar blijkt dat de roep om meer openbare toiletten al jaren onverminderd groot is. Zo bleek dat maar liefst 88 procent van de respondenten weleens nergens terecht kan in het geval van hoge nood buiten de deur. Bij 39 procent gebeurde dit zelfs regelmatig. Dit is een probleem van zowel mannen als vrouwen, bleek uit het onderzoek.

Bron: ANP