Steeds meer mensen koken op elektriciteit in plaats van gas

elektrisch-koken-21-08-2019.jpg

Koken op gas is uit. Van de Nederlanders die vorig jaar een nieuwe kookplaat kochten, koos 73 procent voor een elektrische. Slechts 27 procent koos ervoor om ouderwets op gas te blijven koken, blijkt uit onderzoek van Natuur & Milieu. De organisatie baseert zich op verkoopcijfers en zag ook de populariteit van de warmtepomp flink toenemen.

Onder 'elektrisch' vallen zowel inductie, halogeen als keramische kookplaten. Inductie is het zuinigst en inmiddels het meest in trek.

Subsidie op warmtepompen

De verkoop van warmtepompen steeg in 2018 met 27 procent tot 108.000 stuks. De apparaten kosten duizenden euro's, maar de aanschafprijs kan worden gedrukt met een overheidssubsidie.

Het kabinet wil dat we in 2050 allemaal van het gas af zijn, maar hoe moet dat? Hoe kom je als consument de energietransitie door? Radar zet op een rijtje waar je op kan letten.

Kijk terug: Energieneutraal huis? Zo krijg je een nul op de meter

Duurzaam

De elektrische pompen halen warmte uit lucht, bodem of grondwater om woningen op een duurzamere manier te verwarmen. Dat scheelt veel CO2-uitstoot. Maar de techniek is alleen geschikt voor goed geïsoleerde gebouwen. Gasgestookte hr-ketels worden nog altijd een stuk meer verkocht: 430.000.

Volgende stap

'In de keuken heeft de omslag plaatsgevonden', constateert directeur Programma's Natuur & Milieu Rob van Tilburg. 'Nederlanders kiezen voor elektrisch, aardgas is uit. De volgende stap is nu de verwarming.'

Nieuwbouw

Natuur & Milieu becijfert dat inmiddels de meerderheid van de nieuwbouwwijken zonder gasaansluiting wordt opgeleverd: 70 procent in het tweede kwartaal van dit jaar. Gemeenten moeten de komende twee jaar ook bepalen welke bestaande wijken ze gaan loskoppelen van aardgas als energiebron. In 2050 moeten alle woningen en gebouwen zijn overgeschakeld op duurzame bronnen.

Over dertig jaar zal geen enkel huis meer op het gas aangesloten zijn. Nederland heeft nog een lange weg te gaan voordat de CO2-uitstoot rond de nul ligt. Dit komt naar voren in de Radar Extra-documentaire 'Van gas los'. Antoinette Hertsenberg praat met wetenschappers, burgers en politici en reist af naar een energieneutraal eiland bij Denemarken.

Bekijk het tweeluik hier: Radar Extra - Van gas los

Heb jij een warmtepomp? Deel je ervaring!

Zo'n 20 procent van de mensen met een warmtepomp is ontevreden over het funcitoneren ervan, zo bleek uit eerder onderzoek van Radar. Hoe wordt er omgegaan met hun klachten? Daar willen we achter komen middels een nieuwe enquête die je nu kunt invullen.

Bron: ANP