background branding

Steeds meer orgaandonaties

271 mensen hebben vorig jaar organen afgestaan na hun dood. Dat is meer dan ooit tevoren. Dat meldt de Nederlandse Transplantatiestichting vrijdag.

Deze 271 orgaandonoren hebben 782 orgaantransplantaties mogelijk gemaakt, doordat hun organen naar meerdere ontvangers gingen.

Minder lange wachtlijst

Er staan minder mensen op de wachtlijst voor een donororgaan dan vorig jaar aan het begin van het jaar: 1041 nu tegenover 1149 begin 2014. Dat is een daling van 9 procent. Vorig jaar zijn meer harttransplantaties uitgevoerd (van 38 naar 50), maar de wachtlijst voor een nieuw hart is toch gegroeid.

De NTS spreekt van een 'trendmatige stijging van het aantal orgaandonoren' en denkt dat dat te danken is aan de manier waarop orgaandonatie in ziekenhuizen geregeld is en aan de aandacht voor het belang van donatie.

Nog veel ruimte voor verbetering

Toch zijn deze cijfers volgens de NTS geen reden om achterover te leunen. 'Het kan beter en moet beter. Daar gaan we voor. Voor al die patiënten die soms jaren op de wachtlijst staan', aldus NTS-directeur Bernadette Haase.

Orgaandonatie bij leven

In 2014 doneerden 533 mensen bij leven een orgaan. In 2013 waren dat er 522. Het gaat dan bijvoorbeeld om een nier of een deel van de lever.

De NTS benadrukt dat het gaat om voorlopige cijfers, die mogelijk in de loop van januari nog naar boven worden bijgesteld.

Bron: ANP