Steeds meer rookruimtes in kroegen

roken_780.jpg

Als gevolg van het rookverbod in de horeca is het aantal aparte rookruimtes in cafés en discotheken in de afgelopen jaren flink toegenomen.

Inmiddels heeft een kwart van de kroegen zo'n speciale rokersruimte, tegen 10 procent in 2009. Dat blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Naleving

De NVWA voerde vorig jaar meer dan 22.500 rookinspecties uit in de horeca, waarvan ruim 6200 bij cafés en discotheken. Daarvan werden er 1063 beboet wegens het niet naleven van het rookverbod en kregen er 497 een schriftelijke waarschuwing.

Staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) zegt zich zorgen te maken over de groei van het aantal rookruimtes die volgens hem de (verslaafde) roker een alternatief bieden.

Uit eerder onderzoek bleek al dat bij restaurants, cafetaria's, sportkantines, hotels en centra voor kunst en cultuur de naleving bijna 100 procent is. Cafés en discotheken blijven nog steeds achter, maar ook daar wordt het rookverbod de afgelopen jaren steeds beter nageleefd.

Controles

Jaarlijks sterven in Nederland volgens de NVWA enkele duizenden mensen door meeroken. Onder rokers is het aantal sterfgevallen als gevolg van roken 20.000 per jaar. Rookcontroles blijven daarom een prioriteit van de NVWA.

Bron: ANP