Steeds meer sleutelloze auto’s: alles wat je moet weten over je verzekering en meer handige tips!
Handig zo’n 'keyless entry systeem' voor je auto! Maar er zitten ook nadelen aan sleutelloze auto’s. Het is namelijk niet zo moeilijk om zo’n voertuig te stelen, meldt de onafhankelijke vergelijkingssite Independer.
In dit artikel kun je lezen hoe het zit met je verzekering als je auto wordt gestolen. We zetten daarnaast een aantal handige tips op een rijtje.
Zo stelen autodieven keyless voertuigen
Dieven worden steeds slimmer en kunnen zonder braakschade je auto stelen. Hiervoor maken ze vaak gebruik van een signaalversterker, waarmee ze buiten je huis het signaal van je sleutel op kunnen vangen. Het fenomeen is langer bekend, maar keuringsinstanties en autoverzekeraars treden hier steeds harder tegen op.
Dekking autoverzekering bij diefstal
Maar hoe zit het eigenlijk met de dekking van je verzekering als auto wordt gestolen?
- WA-verzekering: dan is de diefstal van je auto niet gedekt.
- Beperkt casco of volledig cascodekking: 'Dan is autodiefstal normaal gesproken gedekt', meldt Independer.
Voorwaarden voor de uitkering
Het is goed om te weten dat een verzekeraar (verschillende) voorwaarden kan stellen voor de uitkering. Je kunt hierbij denken aan aantoonbare inbraaksporen. Het probleem is echter dat deze doorgaans ontbreken bij keyless voertuigen. Je dienst daarnaast beide sleutels te hebben (ook de reservesleutel). Uiteraard moet je altijd aangifte doen om aanspraak te kunnen maken op verzekeringsgeld.
Radar besteedde eerder al aandacht aan dit onderwerp. Je kunt het item over auto-inbraak zonder braakschade hier terugzien.
Veiligheidscertificaat
Verzekeraars kunnen overigens ook om een veiligheidscertificaat vragen als je een auto hebt met keyless entry. Op de website van Kiwa kun je zien welke voertuigen zijn goedgekeurd en welke extra beveiliging nodig hebben. Benieuwd naar de risicoklasse je auto (auto’s tot tien jaar oud)? Check dan deze website: Autodiefstalcheck.nl.
Zo kun je de kans op diefstal verkleinen
Het is daarom raadzaam om je 'keyless entry device' niet zomaar in een bakje te leggen, dichtbij je voordeur of in een lade in de gang. 'Berg je sleutel op in een metalen blik, waarbij je zorgt voor een kooi van Faraday', aldus Autoblog. Dit is een constructie van elektrisch geleidend materiaal, zoals koper of ijzer. Hierdoor kunnen elektrische velden niet doordringen en kan je sleutel dus niet communiceren met je auto. Let op: doe dit dus ook met je reservesleutel. Mensen vergeten dit vaak.
Overige tips
- Pas de sleutel aan: zet hem in de slaapstand als hij stilligt, zodat hij geen signaal meer verzendt. Je kunt zulke sleutels soms nabestellen bij de autofabrikant of bij door Kiwa goedgekeurde bedrijven die zo’n 'aftermarketsleuteloplossing' verkopen, meldt Autoblog.
- Pas de auto aan: je kunt ook een apparaatje aanschaffen dat met de CAN-bus van je auto communiceert. CAN staat voor 'Controller Area Network' en een bus is een dunne kabel, waarlangs digitale signalen kunnen worden verstuurd, aldus de BOVAG. Het apparaatje heeft een eigen autorisatie en filtert het signaal. Je hebt een extra sleutel nodig die met Bluetooth werkt.
- Bouw een startonderbreker in, zodat inbrekers in ieder geval niet weg kunnen rijden met je auto.
- Maak het inbrekers (wat) moeilijker en kies toch voor een auto met een fysieke sleutel.
In dit artikel hebben we meer tips om diefstal van auto-onderdelen te voorkomen.
Bron: Independer / Autoblog / Radar