Steeds meer winkels gaan weer open. Is het nu niet te druk?

Winkelstraat_30.04.2020.jpg

Veel winkels hebben aan het begin van de coronacrisis besloten om dicht te gaan, waardoor het in de winkelstraten een stuk rustiger werd. Nu de winkels stukje bij beetje weer open gaan, lopen er steeds meer mensen door de winkelstraten heen. Neemt de drukte nu al te veel toe?

De meeste winkelstraten in Nederland zijn breed genoeg om bij drukte aan de vereisten van de anderhalve meter economie te voldoen. Dat concludeert onderzoeksbureau Locatus. Volgens de onderzoekers zullen eventuele maatregelen om drukte te voorkomen weinig problemen opleveren.

Reguliere maximum capaciteit

Onderzoek voor de coronacrisis toont volgens Locatus aan dat per meter straatbreedte er maximaal drieduizend passanten per uur kunnen passeren. Maar die aantallen worden doorgaans nooit gehaald, hooguit tijdens Koningsdag. Als iedereen anderhalve meter afstand houdt, loopt de maximale capaciteit in winkelstraten met 80 tot 85 procent terug. Daarmee zouden nog 500 tot 550 passanten per meter per uur door de straten kunnen gaan.

Mogelijke problemen

Volgens Locatus ontstaan in zestien van de 130 onderzochte winkelgebieden mogelijk problemen, gelet op de normale drukte in die gebieden. Dit geldt dan ook nog eens voor de piekmomenten, doorgaans de zaterdagmiddag.
In de top tien van grootste knelpunten staat de Nieuwendijk in Amsterdam bovenaan. Ook in het centrum van Enschede, Zwolle en Den Haag kan de maximale coronacapaciteit voor problemen zorgen. De Kalverstraat staat op plek vijf.

Deurbeleid in winkels

Het maximaal aantal bezoekers in de winkel is een per tien vierkante meter winkelvloer. Dit staat opgesteld in het 'protocol verantwoord winkelen' van de Rijksoverheid. Winkels moeten zich hieraan houden, maar kunnen ook een strenger beleid voeren, bijvoorbeeld op basis van de indeling van de winkel. 

Beweegruimte

De ene winkel heeft krappe wandelpaden en dus weinig beweegruimte, terwijl de andere winkel juist erg ruim is ingedeeld. 'Krap ingedeelde winkels mogen zelf de keuze maken om minder klanten toe te laten', legt de woordvoerder van INretail uit. 'Als een winkel erg ruim ingedeeld is, mag er niet gekozen worden voor een verruiming van het maximum aantal bezoekers. Een bezoeker per tien vierkante meter is het maximum.'