Steeds minder fietsen gestolen

Vorig jaar zijn er ruim een half miljoen fietsen gestolen. Dat zijn er ruim 200.000 minder dan in 2006 toen bijna 750.000 fietsen 'van eigenaar wisselden'. In 2008 ging het om 640.000 gestolen rijwielen.

Dat blijkt uit cijfers van het ministerie van Binnenlandse Zaken die donderdag zijn gepresenteerd. In de strijd tegen fietsendiefstal hebben onder meer de overheid, de fietsenbranche en de politie verschillende maatregelen genomen.

De laatste jaren zijn nieuwe fietsen voorzien van een chip in het slot of het frame als uniek kenmerk. Er is een keurmerk gekomen voor fietsenstalingen en fietssloten. Bovendien komen er steeds meer bewaakte en onbewaakte fietsenstallingen in de stad en bij stations waar fietsen goed op slot kunnen worden gezet. Ook het fietsdiefstalregister bij de Rijksdienst Wegverkeer (RDW) bevordert het terugvinden van gestolen fietsen.

CDA-Kamerlid Joop Atsma zei op het Congres Aanpak Fietsendiefstal in Delft gelukkig te zijn met de daling, maar hij vindt dat na de volgende kabinetsperiode het aantal gestolen fietsen terug moet naar 300.000. Hij pleitte vooral voor meer fatsoenlijke (bewaakte) fietsenstallingen zowel bij stations en andere plekken waar waar veel fietsen staan. Ook moeten meer gemeenten haast maken met het opruimen van de zogeheten 'weesfietsen', vindt hij. 'Weesfietsen zijn fietsen, vooral bij stations, die niet meer opgehaald worden. ,,Iedereen vindt dat een rommeling gezicht en leidt tot veel ergernis.''

Uit onderzoek van de gemeente Delft blijkt dat ongeveer 20 procent van de fietsen bij stations in Delft bestaat uit die 'weesfietsen'. Dat kost veel stallingsruimte. De gemeente 'merkt' eerst de fietsen als die al lange tijd ongebruikt staan, en haalt ze een tijd later weg als ze ongebruikt blijven. Ze gaan dan naar een depot. Slechts 2 procent van die fietsen wordt opgehaald. De rest wordt vernietigd, gaat naar derdewereldlanden of wordt door bijvoorbeeld een sociale werkplaats opgeknapt en verkocht.

Bron: ANP