Steeds minder geldautomaten: 'Te weinig', vindt twee derde

pinmogelijkheid_polluitslag_780.jpg

Twee derde van ruim 2100 polldeelnemers vindt dat er in de eigen buurt onvoldoende mogelijkheden zijn om geld op te nemen. De hoeveelheid geldautomaten neemt inderdaad rap af. Voor de bereikbaarheid ervan gelden regels, maar daarvoor wordt gekeken naar een afstand van maximaal 5 kilometer hemelsbreed. Dat is, in de meeste gevallen, nogal een verschil met twee straten verderop. Hoe zien de ontwikkelingen eruit?

De groep die onvoldoende pinmogelijkheden ziet, in totaal 68 procent, bestaat uit 51 procent die aangeeft dat de mogelijkheid er niet is, en 17 procent die zegt dat geld pinnen in de buurt wel kan, maar niet op de gewenste manier. Bijvoorbeeld bij een specifieke bank, of een binnenautomaat:

'Op straat pinnen vind ik onveilig'

'Op straat en in een druk winkelcentrum is mij veel te onveilig. In pinde normaal alleen maar binnen bij mijn eigen bank als die normaal open was, en dat er dus toezicht was.'

- Polldeelnemer

Veel mensen geven aan dat het fijn is dat winkels geldautomaten hebben staan, maar daar zit ook een nadeel aan: je bent afhankelijk van winkeltijden.

'We gebruiken weinig cash, maar dit is wel heel minimaal'

Het is echt absurd. Alle bankautomaten zijn weg in Leiderdorp. Er is alleen bij de AH een losse pinautomaat. Daar staat altijd een rij, de machine is regelmatig leeg en alleen beschikbaar tijdens openings tijden AH. 27000 mensen, 1 apparaat. Natuurlijk gebruiken we weinig cash, maar dit is wel heel minimaal. Ik vraag me altijd af wat we als maatschappij gaan doen als er een langdurige internet storing zou zijn.

- Polldeelnemer

Geld opnemen bij de kassa kan soms ook, maar dat betekent wel dat je ook een aankoop moet doen in de betreffende winkel: 'Ik moet speciaal naar een kleine supermarkt, iets kopen, en vragen of ik aub € 50,- mag opnemen. Voor de dichtstbijzijnde pinautomaat moet ik eerst met de metro', laat een polldeelnemer weten.

'Alsof je crimineel bent als je cash geld hebt'

'Het lijkt erop alsof Cash geld uit de maatschappij wordt gehaald en in ieder geval sterk wordt ontmoedigd. Daarnaast lijkt het alsof je een crimineel bent als je nog cashgeld hebt. Wat mij betreft mag er een gigantische pinstoring en digitale crash komen van de huidige betaalinfrastructuur. Dan wordt het eens duidelijk hoe afhankelijk we hiervan zijn in de maatschappij en hoe eenvoudig deze is te ontwrichten.'

- Polldeelnemer

Slechts 29 procent vindt dat er wel voldoende mogelijkheden zijn om geld op te nemen. Daarvan vindt een aantal dat het zelfs minder mag: 'In mijn dorp van zo'n 10.000 inwoners kun je nog op 5 verschillende locaties geld opnemen. Dat mag wat mij betreft best terug naar 1 of 2.'

De 5 pinlocaties in mijn dorp mogen wat mij betreft terug naar 1 of 2
- Polldeelnemer

Pinnen binnen 5 kilometer van huis

Hoe zit het met de verspreiding van geldautomaten? Daar zijn afspraken over gemaakt. Sinds 2014 wordt de bereikbaarheid van geldautomaten gemonitord, door het MOB (Maatschappelijk Overleg Betalingsverkeer). Aanleiding zijn klachten van inwoners van kleine dorpen over het verdwijnen van de mogelijkheden om contant geld op te nemen. Het MOB kijkt naar zowel bancaire als niet-bancaire geldautomaten, de mogelijkheid om bij te pinnen aan de kassa wordt niet in de metingen meegenomen.

Degenen die de geldautomaten plaatsen, zijn de banken. In 2017 hebben ABN AMRO, ING en Rabobank het beheer hiervan ondergebracht bij Geldservice Nederland (GSN), inmiddels omgedoopt tot Geldmaat. Dit is ook de organisatie achter de uniforme, gele geldautomaten waarvan de laatste dit jaar geïnstalleerd worden. Geldmaat probeert de toegang tot contant geld zo gelijkwaardig mogelijk te houden. Minimaal op het niveau van 2016 en waar mogelijk beter, zo schrijft het ministerie van Financiën in een rapport uit 2018. En inderdaad: ook in de meting eind 2020 heeft ruim 99 procent van de bevolking een mogelijkheid om geld op te nemen binnen een straal van 5 kilometer (hemelsbreed).

Op dit moment zijn er voldoende pinplekken, maar er gaan er op termijn verdwijnen
- Polldeelnemer

Steeds minder contant geld: dit zijn de cijfers
Klopt dit niet met jouw idee? Dat komt omdat er wel degelijk iets verandert. Hoewel de verspreiding goed gemonitord wordt, neemt het aantal geldautomaten in rap tempo af. In 2008 waren er nog ruim 9.500 geldautomaten in Nederland, in 2020 waren dat er minder dan 5000; bijna een halvering in de afgelopen 12 jaar. En: als jij voorheen een pinautomaat op een paar honderd meter van je huis had, dan kan 'binnen 5 kilometer' een hele verandering zijn. Voor jou misschien geen probleem, maar, zo schrijft een respondent: 'Ik ben goed ter been, voor ouderen wordt het wellicht lastiger!'

Ik moet 5 km verder om bij een geldmaat te komen. Echter, op die plaats staan er drie binnen 75 meter
- Polldeelnemer

Dat er minder automaten komen, is niet gek gezien de ontwikkelingen. We gebruiken steeds minder contant geld. Tussen 2010 en 2019 is het aantal geldopnames met bijna 43 procent gedaald. Toch is het maar een kleine groep pollrespondenten, 3 procent, die echt nauwelijks meer geld opneemt: 'Ik nam als ik contant geld nodig had wat extra op in de supermarkt, maar dat heb ik al een hele tijd niet gedaan', legt iemand uit. Een ander: 'Ik betaal alles met mijn gsm.'

Geld opnemen doe ik zelden meer. Ik vind pinnen veel handiger
- Polldeelnemer

Over de poll over geld opnemen

De pollvraag over de mogelijkheid om contant geld op te nemen in de buurt is tussen 9 maart en 1 april 2021 beantwoord door 2174 mensen. Wil jij ook meedoen aan de onderzoeken van Radar? Meld je aan als panellid, dan nodigen wij je voortaan uit voor onze vragenlijsten.