Steeds vaker hulp nodig door 'nieuwe armoede'

Door de aanhoudende crisis kloppen gezinnen steeds vaker aan bij het Leger des Heils voor onderdak of andere vormen van hulp. Dat meldde de organisatie maandag.

'Het gaat hier om 'nieuwe armoede', dus niet om mensen die al een zwervend bestaan leiden of verslaafden. Het zijn mensen die plotseling hun baan kwijtraken of zzp'ers zonder opdrachten', aldus een woordvoerder op het hoofdkantoor van het Leger des Heils in Almere.

Afgelopen week dreigde in Leeuwarden een moeder met zes kinderen op straat te belanden. Zondag werd in overleg met burgemeester Ferd Crone een voorlopige oplossing voor het gezin gevonden. Volgens Crone gaat het hier om een gezin dat al twee jaar in beeld is bij hulpinstanties.

Maar door de duur van de crisis komen nu ook andere mensen in problemen. 'Dan is hun spaarpotje of de spaarrekening leeg en soms moeten mensen zelfs hun (koop)huis uit', aldus de woordvoerder. 'Deze groep mensen is over het algemeen goed te helpen. Ze zijn weerbaar en hebben vaak nog genoeg perspectieven.' Wel moeten mensen vaak eerst hun schroom overwinnen. 'Maar als ze bij ons aankloppen, hebben we deze gezinnen in veel gevallen binnen 3 tot 6 maanden weer op de rails.'

Het Leger des Heils krijgt wel vaker te maken met gezinnen zonder sociaal vangnet. Die kunnen dan niet aankloppen bij familie of vrienden. 'Dat soort gevallen zien we overal: van noord tot zuid en van oost tot west.'

Bron: ANP