background branding

'Stekker uit corona-app als crisis voorbij is'

App-17-7-2020.jpg

De stekker kan uit de app CoronaMelder als de coronacrisis voorbij is. Dat stelt Ron Roozendaal, directeur Informatiebeleid bij het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport bij BNR. De app wordt op 1 september landelijk ingevoerd. De app moet het makkelijker maken om contactonderzoek te doen, om verdere coronabesmettingen te voorkomen.

Er is kritiek op het ontbreken van een einddatum voor het gebruik van de app. Mensen zijn bang dat er een surveillance-infrastructuur ontstaat, die niet wordt afgebroken, maar alleen maar wordt uitgebreid. Dat ontkent Roozendaal. Hij vertelt dat de app bedoeld is voor de duur van de coronacrisis en dus nodig is. Zodra die voorbij is, kan de stekker weer uit de app. Ook blijven de gegevens anoniem, zegt Roozendaal.

Peiling Radar: 14% zou app zomaar installeren

Uit een poll onder ruim 3200 Radar-lezers bleek dat zo'n 86 procent niet zomaar 'corona-app' zou installeren. 22 procent wil dat onder geen beding, en nog eens 64 procent stelt specifieke voorwaarden aan zo'n app. Goede beveiliging, bijvoorbeeld, en geen toegang tot je telefoonboek en bestanden. Slechts 14 procent zou de app 'blind' installeren.

Bekijk meer resultaten van de poll

Bron: ANP MediaWatch / BNR