'Stel smogalarm tegen rookoverlast van houtkachels in'

schoorsteen_houtkachel_rookzorg_780toch.jpg

Een gemeente moet een regionaal smogalarm kunnen geven. Inwoners wordt dan verzocht geen houtkachel te gebruiken. Dat wil een meerderheid van de Tweede Kamer, blijkt uit een rondgang van RTL Nieuws.

Deze week bepleitte het Platform Houtrook en Gezondheid ontmoediging van de aanschaf en het gebruik van houtkachels. Ruim 10 procent van de bevolking ervaart volgens het platform overlast door houtrook, vooral mensen die astmatisch zijn.

Regelgeving tegen rookoverlast ontbreekt

Omdat regelgeving ontbreekt, is het voor gemeenten lastig de overlast van houtrook aan te pakken. Kamerlid Maurits von Martels (CDA) wil daarom dat de rijksoverheid gemeenten helpt door een smogalarm in te voeren. 'We hebben allerlei codes voor weeralarm. Bij smog wil ik dat de rijksoverheid lokale overheden informeert.' D66'er Jessica van Eijs wil dat ook. Oppositiepartijen PvdA, SP en GroenLinks zeggen desgevraagd het voorstel voor een smogalarm te steunen.

Bekijk de uitzending van Radar over overlast door houtrook en het onderzoek over burenoverlast door houtkachels van Milieu Centraal.

Bron: ANP MediaWatch / RTL Nieuws