Stemmen gaat volgend jaar anders dan we gewend zijn

30102020stembureau.jpg

Nederlanders kunnen volgend jaar niet op één, maar op drie verschillende dagen naar de stembus om een nieuwe Tweede Kamer te kiezen. Voor 70-plussers die vanwege corona de gang naar het stemlokaal niet aandurven, wordt het mogelijk om per post hun stem uit te brengen, zei minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) vrijdag na afloop van de ministerraad.

Ollongren is al langer bezig de wet aan te passen, om de Tweede Kamerverkiezingen in coronatijd veilig te laten verlopen. Zo stelde ze eerder al voor om het aantal volmachtstemmen dat mensen namens een ander kunnen uitbrengen te verhogen, van twee naar drie.

Dat wetsvoorstel van de minister werd onlangs al aangenomen door de Kamer, maar er waren meer wensen. Het plan om 70-plussers per post te laten stemmen kwam uit de koker van het CDA.

Niet alle stembureaus gaan meerdere dagen open

D66-Kamerlid Joost Sneller opperde om stemlokalen meer dan één dag de deuren te laten openen. Dat gaat gebeuren, maar het geldt niet voor alle stembureaus. In gemeenten met minder dan 10.000 kiezers zal er één lokaal opengaan op de maandag en dinsdag voor de verkiezingen. Dat loopt op bij grotere gemeenten, tot twintig bij de G4 (Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Den Haag). 'Het gaat echt om spreiden', zegt Ollongren. 'We willen dat iedereen gaat stemmen, dat de opkomst niet negatief wordt beïnvloed door corona.'

De minister benadrukt dat 'gemeenten dit aankunnen', maar hamert er tegelijk op dat er veel mensen nodig zullen zijn om de verkiezingen tot een succes te maken. Zo krijgt elk stembureau vier leden, waar het er normaal drie zijn. Daar komt bij dat stembureauleden vaak oudere mensen zijn, die vanwege corona huiverig kunnen zijn die taak volgend jaar weer te vervullen.

'We gaan een grote campagne voeren om te zorgen dat mensen zich melden. Jongere mensen, studenten. We willen allerlei bronnen aanboren. Ik ben ervan overtuigd dat er veel enthousiasme is om dit te doen', aldus de minister.

Lees ook: 'Kabinet overweegt stemmen per post bij Tweede Kamerverkiezingen'

Bron: ANP