background branding

Steun voor antirookwetgeving

peuk_sigaret_roken_afval_312.jpg

De Nederlandse bevolking steunt in ruime mate het overheidsbeleid om sigaretten duurder te maken en een rookverbod in de horeca in te stellen.

Meer dan 60 procent van de Nederlanders ziet het als een taak van de overheid om op die manier het gedrag te beïnvloeden. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag.

Voorlichten over gezondheid

Ruim twee derde van de bevolking vindt dat de overheid een taak heeft om inwoners voor te lichten over gezondheid. Bijna 70 procent vindt het logisch dat burgers worden opgeroepen te letten op gezonde voeding en voldoende beweging.

Tegen vet-taks

Maar het actief helpen van rokers en mensen die lijden aan overgewicht, zoals bijvoorbeeld het betalen voor die begeleiding, vindt een ruime meerderheid geen taak van de overheid. Een vet-taks zien de meeste Nederlanders evenmin als middel om overgewicht te bestrijden. Een belasting op calorierijke voedingsmiddelen wordt door zes op de tien Nederlanders van de hand gewezen.

Transparantie en stimulering

Wel oordeelt een overgroot deel van de bevolking (81 procent) dat de overheid ervoor moet zorgen dat op producten staat of die gezond of ongezond zijn. Ook worden de stimuleringsmaatregelen voor het aanbieden van gezonde voeding in de kantines van scholen, bedrijven en sportclubs ruim (68 procent) gesteund.

Bron: ANP