Stijging vleesconsumptie in Nederland

Vleesconsumptie_24092019.jpg

Het vleesverbruik in Nederland is vorig jaar voor het eerst in negen jaar gestegen. Dat zegt de dierenrechtenorganisatie Wakker Dier op basis van onderzoek van Wageningen Economic Research. Gemiddeld verbruikten Nederlanders 77,2 kilo vlees per persoon. In 2016 en 2017 was het 76,6 kilo. Alles wordt in deze verbruikscijfers meegeteld, bijvoorbeeld ook botten.

'Minder vlees eten lijkt populair, maar de werkelijkheid is kennelijk weerbarstiger', zegt Wakker Dier. 'De stijging staat haaks op de foodtrends van de laatste jaren. Vegetarisch, vegan, flexitarisme ofwel vleesminderen: plantaardig eten won terrein. Waar in het verleden amper één vegetarische optie op de menukaart stond, zien we er tegenwoordig vele. En dan deze stijging', aldus een zwaar teleurgesteld Wakker Dier.

'Meer vleesconsumptie waarschijnlijk door stijging horeca-uitgaven'

Hoe het komt is nog onduidelijk. 'Omdat de supermarkten minder vlees verkopen, lijkt het erop dat meer mensen vlees buiten de deur eten. Aangezien de horeca-uitgaven sterk zijn gestegen, is het aannemelijk dat dit een rol speelt', aldus Wakker Dier.

Bron: ANP