background branding

Stikstofplannen: wat betekenen ze voor de consument?

stikstof-13-11-2019-780.jpg

Het kabinet wil een reeks maatregelen nemen om de uitstoot van stikstof op korte termijn omlaag te krijgen. Een overzicht van de belangrijkste plannen voor de consument.

  • De maximumsnelheid wordt verlaagd naar 100 kilometer. Een 'rotmaatregel', vindt premier Mark Rutte, maar wel een die nodig is om het land uit het slop te trekken. Op wegen waar momenteel 120 of 130 wordt gereden, mag dat alleen nog tussen 19.00 uur en 06.00 uur. Meer over dit nieuws en de reacties van verschillende partijen en organisaties lees je in: Maximumsnelheid wordt 100 kilometer per uur, behalve 's avonds en 's nachts.
  • De samenstelling van veevoer verandert om de uitstoot van stikstof door de veehouderij omlaag te brengen, dat is vooral voor boeren van belang. Maar: dit moet wel op een zorgvuldige manier gebeuren en 'mag niet leiden tot negatieve effecten op de gezondheid en het welzijn van het dier' of op een andere manier vervuilend werken.
  • Naast de stikstofmaatregelen versoepelt het kabinet ook regels voor grond die PFAS bevatten, chemische stoffen die in hogere concentraties schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid en het milieu. Er komt nog voor 1 december een tijdelijke, landelijke 'achtergrondwaarde'.
  • Of de woningbouwplannen in de Randstad kunnen doorgaan, blijft onzeker. Ondanks de stikstofmaatregelen van het kabinet is er nog steeds te weinig ruimte om voldoende woningen te bouwen in Noord-Holland, Zuid-Holland en Utrecht. Uit doorekeningen van het RIVM blijkt dat door de stikstofmaatregelen provincies als Noord-Brabant, Gelderland, Overijssel en Drenthe meer huizen kunnen gaan bouwen dan ze voor 2020 hebben gepland. Zuid-Holland, Noord-Holland en Utrecht krijgen met de nu aangekondigde maatregelen juist te weinig stikstofruimte voor de bestaande nieuwbouwplannen. Dat zijn precies de provincies waar de vraag naar woningen het grootst is.