background branding

'Stimuleren gebruik pinautomaten op markt'

De Centrale Vereniging van Ambulante Handel (CVAH) wil samen met het ministerie van Veiligheid en Justitie maatregelen treffen om de strijd tegen vals geld aan te gaan. Vooral marktkooplui lijken gewilde slachtoffers voor georganiseerde oplichters uit met name Oost-Europa. Het stimuleren van het gebruik van pinautomaten zou één van de maatregelen kunnen zijn. Dit schrijft het AD.

De oplichters betalen met valse biljetten van 50 euro en gaan er in het vervolg met zoveel mogelijk wisselgeld vandoor. 

De afgelopen weken werd er op verschillende grote markten toegeslagen. Onder andere op de Albert Cuypmarkt in Amsterdam en op de Rotterdamse Centrummarkt werd vals geld aangetroffen.  

Meer pinapparaten op de markt

Volgens Henk Achterhuis, voorzitter van de CVAH, moet het tegengaan van vals geld onderdeel uitmaken van een veiligheidsplan voor markten in 2014. Als een van de oplossingen ziet hij het verdere gebruik van pinapparaten. ‘Dat brengt ook het aantal overvallen op marktkooplieden terug.’ 

Explosieve toename

Cijfers van de Nederlandse Bank laten zien dat het aantal valse eurobiljetten dit jaar explosief toeneemt. In het eerste halfjaar werden er 19.400 onderschept. Dat is bijna 50 procent meer dan het aantal in dezelfde periode vorig jaar.

Vooral in Italië wordt vals geld gemaakt blijkt uit onderzoek van de politiedienst voor internationale samenwerking IPOL. Maar ook in Oost-Europese landen als Bulgarije neemt de productie toe. Volgens voorzitter Achterhuis zijn het vooral Oost-Europeanen die het valse geld op markten verspreiden.

Biljetten van 50 euro worden het meest nagemaakt. Deze worden voor 7,50 euro per stuk doorverkocht.

De CVAH kaart maandag het probleem aan op het ministerie van Veiligheid en Justitie. Dan wordt gesproken over het veiligheidsplan voor markten in 2014.

Bron: Algemeen Dagblad