background branding

'Stop met borstimplantaten tot de veiligheid bewezen is'

Borstimplantaten moeten niet meer gebruikt worden, tot die veilig zijn bevonden. Daarvoor pleitte de Nederlandse expert Jan Willem Cohen Tervaert tijdens een bijeenkomst van de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA). In die bijeenkomst werden zorgen geuit over de veiligheid van borstimplantaten. 

Wereldwijd is er, na publicaties van de Implant Files, onrust rondom borstimplantaten. Op 25 en 26 maart was er een bijeenkomst over borstimplantaten, georganiseerd door de FDA. Eén van de sprekers was de Nederlandse top-deskundige Jan Willem Cohen Tervaert. Hij adviseert de FDA om het voorzorgsprincipe te hanteren.

Nadat twee vliegtuigen zijn neergestort, werd besloten toestellen van dat type niet meer te gebruiken totdat bewezen is dat die modellen wel veilig zijn, vertelt Cohen Tervaert. 'Hoe vaak moeten we nog aantonen dat siliconen migreren naar de hersenen?', zei hij onder luid applaus.

Nadat twee vliegtuigen zijn neergestort, werd besloten toestellen van dat type niet meer te gebruiken totdat bewezen is dat die modellen wel veilig zijn, vertelt Cohen Tervaert. 'Hoe vaak moeten we nog aantonen dat siliconen migreren naar de hersenen?', zei hij onder luid applaus.

Bekijk zijn toespraak.

Hij noemt ook het voorbeeld van Jacqueline. Zij vertelde eerder in Radar haar verhaal. Jacqueline kreeg borstimplantaten. Daarop volgden veel pijnklachten, waaronder ernstige kramp in haar been. Haar been moest worden geamputeerd. Toen haar weefsel werd onderzocht, werden daar siliconen in gevonden.

Kijk de uitzending over de Implant Files terug

Aantal meldingen over ALCL en lymfeklierkanker ALCL

In Nederland zijn 52 gevallen van ALCL gemeld, in de periode 1990-2016 waren dat er 32, volgens dit onderzoek (.pdf). De laatste twee jaar zijn daar 20 meldingen bijgekomen, bevestigingt de IGJ aan Radar.

Lees de reactie van de IGJ op de uitzending van Radar

Wat opvalt: er ontbreekt een eenduidig meldingsbeleid. Sommige fabrikanten melden scheuren in het implantaat niet, omdat zij menen dat die zogenoemde rupturen een bekende complicatie zijn, en daarom niet gemeld hoeven te worden.

Wat ook in het oog springt is de stijging van het aantal meldingen van BIA-ALCL. Dat is een bepaalde vorm van lymfeklierkanker. De FDA pleitte al voor meer bewustzijn over de relatie tussen BIA-ALCL en borstimplantaten. Radar besteedde hier eerder ook aandacht aan. In die uitzending rijst ook de vraag: Kun je een vergoeding krijgen als je preventief je borstimplantaat wil laten verwijderen?

Terugkijken Radar: FDA waarschuwt: 'Alle borstimplantaten kunnen lymfeklierkanker veroorzaken

Ook blijkt dat de FDA niet alle meldingen over borstimplantaten openbaar heeft gemaakt. Sinds 2009 heeft de FDA maar liefst 350 duizend incidenten over borstimplantaten ontvangen. Dat is 20 keer méér dan de FDA eerder had gepubliceerd. Dat komt naar voren door onderzoek van het International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ).

De FDA heeft bovendien twee fabrikanten gewaarschuwd die geen onderzoek hadden gedaan naar de langetermijneffecten van borstimplantaten en de risico's van siliconen.

Over de Implant Files

Op initiatief van Radar en Trouw hebben meer dan 250 journalisten uit 36 landen onderzoek gedaan naar medische implantaten en hulpmiddelen.

Het beeld dat telkens terugkeert: de controle op medische hulpmiddelen en implantaten is wereldwijd zo gebrekkig dat ernstige bijwerkingen lang onopgemerkt blijven en levens in gevaar komen.

De uitzending over de Implant Files terugkijken (en meer informatie)

Forumreacties

2
  • Door Radar

De Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) hield een zitting om de veiligheid van borstimplantaten te bespreken. De FDA ontving veel meer meldingen over incidenten met borstimplantaten dan ze hebben gemeld. Wat is de omvang van het probleem in Nederland? Bekijk de uitzending van 1 april 2019 terug.

  • Door Marten13

Het gaat steeds over borstimplantaten maar ik heb onlangs mijn siliconenen protheses uit mijn balzak laten verwijderen. Na zaadbalkanker in 2008 deze in 2010 laten plaatsen. Eigelijk vanaf dat moment lichamelijke klachten. Gewrichtspijnen, spierpijnen en zenuwpijnen. Werk momenteel nog maar 3x4 uurtjes in de week. Na tv uitzending afgelopen week de protheses laten verwijderen