Stoppen FM-radio is 'kwestie van tijd', digitale radio bezig aan opmars

fm-radio-uit-780.jpg

Wanneer stopt FM-radio en wie bepaalt dat? In Nederland luisteren we nu nog veelal naar de radio via analoge FM-frequenties, maar de digitale opvolger hiervan, DAB+, is in opkomst. Het uitschakelen van FM lijkt ook in ons land een kwestie van tijd. Jacqueline Bierhorst van Digital Radio NL legt uit waarom die lastig te beantwoorden is.

Voor vele inwoners van Noorwegen is het al doodnormaal: radio luisteren doe je via DAB+, of via internet, maar vaak niet meer via FM. De landelijke FM is in het Scandinavische land is begin 2017 grotendeels uitgeschakeld. Diverse andere Europese landen willen binnen nu en enkele jaren het Noorse voorbeeld volgen.

Meer over DAB+ lees je hier: DAB+: Wat is het en wat kun je ermee?

Digital Radio NL wil digitaal radio luisteren tot een succes maken

'Duitsland, Denemarken, Nederland, Oostenrijk, Italië, Frankrijk en nog meer landen omarmen DAB+, en Zwitserland heeft al een periode bepaald waarop het FM-netwerk wordt afgeschakeld,' vertelt projectdirecteur Jacqueline Bierhorst van Digital Radio NL. 'In Nederland hebben we zo'n afschakeldatum nog niet, maar DAB+ is wel in opmars. Het is een kwestie van tijd.'

Digital Radio NL is de organisatie die digitaal radio luisteren in Nederland tot een succes wil maken. Het is een samenwerkingsverband tussen de Nederlandse Publieke Omroep (NPO), de negen landelijke commerciële radiovergunninghouders (VCR), het Ministerie van Economische Zaken en de Stichting Regionale Publieke Omroep (RPO).

‘Wij werken samen met alle stakeholders, waaronder ook de regionale commerciële radiostations, de auto-importeurs, fabrikanten en verkopers van DAB+ apparatuur,' aldus Bierhorst.

Wie bepaalt wanneer FM stopt?

In overleg met al deze partijen zal het samenwerkingsverband Digital Radio NL uiteindelijk een knoop doorhakken over een definitieve afschakeldatum voor FM in Nederland. Volgens Bierhorst is het belangrijk om dat moment zorgvuldig te kiezen: 'Ik geloof niet in dwingen. Je moet zoiets niet eenzijdig opleggen, maar kijken of de markt er klaar voor is. Het moet voor consumenten niet een enorme, plotselinge omschakeling zijn. Daarom is het zaak voor bijvoorbeeld producenten en makers om zo'n overgang zo soepel mogelijk te maken, en te zorgen dat voldoende mensen uit zichzelf al via DAB+ en/of internet luisteren.'

Mede door dit soort inspanningen luisteren ook steeds meer Nederlanders radio via DAB+ in plaats van FM. Radio's die nieuw verkocht worden zijn veelal digitale varianten, en eind vorig jaar trad een Europese richtlijn in werking die bepaalt dat DAB+-ondersteuning binnen twee jaar verplicht is voor alle nieuwe auto's.

Wanneer Nederland ook met FM stopt, in navolging van Noorwegen, is dus nog niet bepaald, maar volgens Bierhorst is er wel al een criterium voor de volgende stap die die datum dichterbij moet brengen: 'Als straks minder dan dertig procent van het radio luisteren via FM gebeurt, dan gaan we een afschakeldatum bepalen. Dat is sowieso niet binnen twee jaar. Een schatting voor een termijn of een datum durf ik niet te geven, want dan wordt dat de kop van je artikel.'

Meer over