Stoppen met roken om het coronavirus: wat moet je weten?

roken-trimbos-03-04-2020-780.jpg

Volgens het Trimbos Instituut is het altijd verstandig om te stoppen met roken, en zeker nu tijdens de coronapandemie. Er zouden volgens het Instituut aanwijzingen zijn dat rokers een grotere kans hebben om ziek te worden van het virus, en ook een groter risico hebben op een ernstiger verloop. Wetenschappers zijn het daarover trouwens niet eens, er bestaat nog veel onduidelijkheid over de relatie tussen roken en het coronavirus.

Het Trimbos meldt dat de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zegt dat stoppen met roken direct bijdraagt aan een lagere besmettingskans. Niet-rokers raken namelijk minder vaak met hun vingers hun mond aan.

Als je stopt met roken heeft dat ook vrijwel meteen een positief effect op je longen, hart en vaten. Die verbeteringen nemen alleen maar toe met de tijd. Je vergroot zo ook de kans dat je lichaam adequaat kan reageren op de infectie, en je verkleint de kans op ernstige complicaties en overlijden, zo zegt het instituut.

'Stoppen met roken betekent een gedragsverandering'

Esther Croes van het Trimbos Instituut benadrukt dat stoppen met roken een gedragsverandering betekent. 'Om die verslaving te doorbreken is het belangrijk om trucjes te leren over waar je niet in moet stinken, en ook om je motivatie hoog te houden. Gedragsondersteuning of coaching kan je daarbij helpen.'

Voor sommige mensen is het belangrijk om een arts in te schakelen als zij stopplannen hebben. Croes legt uit in welke gevallen dat in ieder geval verstandig is.

Wanneer moet je je huisarts inschakelen?

In de eerste plaats voor mensen voor wie coaching niet genoeg is, en daar graag medicatie bij willen gebruiken. Nicotineproducten die via de drogist te verkrijgen zijn, volstaan niet altijd. Een arts kan kijken welke medicatie geschikt is.

Bovendien is het verstandig een dokter te raadplegen als je een 'complexe medische achtergrond' hebt. Dat geldt bijvoorbeeld voor mensen die gevoelig zijn voor psychische problemen, zoals een depressie.

Mensen die medicatie slikken voor ziekten moeten alert zijn, het kan zijn dat er interactie optreedt vanwege het stoppen met roken. Mensen met medicijnen voor schizofrenie kunnen in sommige gevallen met minder medicatie af als zij stoppen met roken. Croes: 'Maar mensen die dat soort zware medicatie gebruiken zijn over het algemeen ook wel zware rokers, en bij hen raden we sowieso stophulp aan via de arts of coach.'

Ook bij suikerziekte is het goed om je arts te consulteren, je suikerspiegel kan namelijk ook veranderen als je stopt.

In ieder geval geldt: als je twijfelt, neem dan eerst contact op met je huisarts!

Stoppen-met-roken-medicatie met gedragsondersteuning vergoed

Voor wie stoppen overweegt is het goed om te weten dat sinds 1 januari, als je stoppen-met-roken-medicatie krijgt via de huisarts in combinatie met gedragsondersteuning, dat niet meer van je eigen risico af gaat.

Croes: 'De afspraak is dat zorgverzekeraars die vergoeding helemaal buiten het eigen risico houden, maar er zijn ook zorgverzekeraars die zeggen: ik koop stoppen-met-roken-zorg in voor een bepaald bedrag, en als je duurdere zorg wil, dan gaat de rest wel van het eigen risico af.' Neem dus voor vragen over dat soort zaken even contact op met je zorgverzekeraar.