'Straf dralende verzekeraar met boete of dwangsom'

verzekeraar-letselschade-19-11-2019.jpg

Verzekeraars die slachtoffers van letselschade te lang op bijvoorbeeld smartengeld laten wachten, moeten voortaan kunnen worden gestraft. Er moeten bijvoorbeeld boetes of dwangsommen komen, vinden oppositiepartijen SP en PvdA en regeringspartij CDA. Drie Kamerleden, Michiel van Nispen (SP), Attje Kuiken (PvdA) en Madeleine van Toorenburg (CDA), presenteerden maandag in de uitzending van Radar hun gezamenlijke notitie. 

Mensen die na een verkeersongeluk, bedrijfsongeval of medische misser bijvoorbeeld gehandicapt, ziek of getraumatiseerd zijn geraakt, kunnen vaak aanspraak maken op een vergoeding. Maar een slachtoffer moet soms hemel en aarde bewegen om die ook te krijgen. Duizenden mensen raken verstrikt in eindeloos getouwtrek met de verzekeraar die moet betalen, zegt van Nispen (SP).

Gedragsregels

Verzekeraars hebben onderling wel gedragsregels afgesproken voor een fatsoenlijke behandeling van slachtoffers. Alles moet bijvoorbeeld binnen twee jaar zijn afgehandeld. Maar daar nemen verzekeraars volgens de drie partijen een loopje mee. Ze pleiten voor een onafhankelijke tuchtraad, harde deadlines voor bijvoorbeeld het beantwoorden van aanvragen en straffen voor verzekeraars die te lang dralen.

Notitie

In de Radar-uitzending van maandag presenteerden de Kamerleden hun gezamenlijke notitie. Bekijk de uitzending via de link hieronder terug.

Gemist: Sancties en tuchtrecht nodig in langlopende letselschadezaken

Bron: ANP