Strandvlaggen: welke betekent wat?

strand_scheveningen_zee_anp_800.jpg

Of je op een bepaalde plek in zee mag zwemmen of niet, staat doorgaans aangegeven met gekleurde vlaggen op het strand. Welke zijn er? En wat is hun betekenis precies?

Welke vlag betekent wat?

Strandvlaggen langs de kust geven aan of je op die plek veilig in zee kunt zwemmen, en of er nog andere zaken aan de hand zijn.

Rode vlag: het is gevaarlijk in het water, dus zwemmen wordt afgeraden.

Dubbele rode vlag: zie je deze vlag? dan geldt er een zwemverbod en mag je het water niet in. Doe je dat wel? Dan kun je een boete krijgen.

Rood-gele vlag: deze vlag geeft aan dat er op de plek waar jij wilt gaan zwemmen gediplomeerde reddingswerkers aanwezig zijn. 

Gele vlag: gevaarlijk om te baden of te zwemmen, meestal vanwege het weer. Het wordt afgeraden om het water in te gaan als je deze vlag ziet.

Vraagtekenvlag: er is een kind gevonden door de reddingsbridgae. Ouders kunnen zich melden.

Oranje windzak: deze zak geeft aan dat er sprake is van aflandige wind, waardoor het gevaarlijk is om met opblaasbare voorwerpen het water op te gaan. Doe je dat wel? Dan loop je risico dat je afdrijft. 

Paarse vlag: er zitten ongedierte in het water of er is een gevaarlijk zeedier gesignaleerd. Het wordt afgeraden om te gaan zwemmen.

Let op: vlaggen zijn alleen te vinden op plekken waar een reddingsbrigade is. De medewerkers van deze reddingsdienst hijsen immers de vlaggen.

Dit is een artikel van juli 2017, door de redactie gecheckt op 5 juli 2018 en 7 juli 2023.

Meer over