Streekvervoerstaking duurt minstens tot vrijdag

staking-streekvervoer-wanneer-270618.jpg

Reizigers in het openbaar vervoer komen zeker tot en met vrijdag mogelijk voor grote problemen te staan. Vrijwel alle regionale bussen en stadsbussen staan stil door een landelijke staking bij streekvervoerders. Ook treinen van enkele regionale lijnen staan in die periode stil.

Door de acties rijden er geen bussen van Connexxion, Arriva, Qbuzz, Keolis, EBS en HERMES. Ook reizigers van de regionale treinlijnen in Limburg en rond Amersfoort, Zwolle en Arnhem moeten op zoek naar alternatief vervoer. Het stadsvervoer in Amsterdam (GVB) en Den Haag (HTM) valt niet onder de actie. In Rotterdam rijdt een deel van de bussen niet.

Onduidelijk hoelang het gaat duren

Hoe lang reizigers last hebben van de staking, is nog onduidelijk. Vakbond CNV geeft aan tot en met vrijdag te staken en bekijkt daarna of verdere acties nodig zijn. FNV kondigt echter een staking voor 'onbepaalde tijd' aan, die zeker tot en met zondag kan duren.

Chauffeurs en machinisten van regionale vervoersbedrijven voeren al langer actie voor betere arbeidsvoorwaarden, onder andere met een estafette van regionale stakingen. Ze eisen onder meer een hoger loon, minder werkdruk en extra pauzes.

Geen reden voor verzuim op school

De staking is geen legitieme reden voor leerlingen om lessen te missen. Dat stelt de vereniging van scholen in het voortgezet onderwijs, de VO-raad. 'De staking is ruim van tevoren bekendgemaakt waardoor het niet geldt als overmacht. Het voldoet niet aan de voorwaarden voor geoorloofd schoolverzuim', aldus de raad.

Toch ziet de organisatie wel dat de staking op verschillende plekken in het land kunnen leiden tot problemen voor leerlingen die met het openbaar vervoer naar school gaan. 'De VO-raad adviseert scholen hun leerlingen op de hoogte te brengen dat ze op school verwacht worden ondanks de staking.'

Ook mbo'ers moeten gewoon naar school

Ook de MBO Raad, brancheorganisatie voor scholen in het middelbaar beroepsonderwijs, en de Vereniging Hogescholen vinden dat de staking geen reden is om thuis te blijven. 'Er zijn tal van andere mogelijkheden om naar school te gaan en er is van tevoren uitgebreid gecommuniceerd over de staking met leerlingen', zegt een woordvoerster van de vereniging. Het is onbekend hoeveel scholieren woensdag niet zijn komen opdagen als gevolg van de staking.Update 15:24 uur:

Grote vraag naar OV-fiets

De staking zorgt voor extra vraag naar OV-fietsen. Op veel plekken is de vraag woensdagochtend groter dan het aanbod. Zo waren er op station Eindhoven rond 11.00 uur geen OV-fietsen meer voorradig, meldt een woordvoerster van de NS. 'Dat zal ook voor andere stations gelden.'

De NS raadt reizigers aan die een OV-fiets willen om goed in de app te kijken. 'Daar kan live de beschikbaarheid van fietsen worden bekeken.'

Bron: ANP