Streepjescode gaat verdwijnen: dit betekent het voor jou
De streepjescode bestaat vandaag vijftig jaar, maar gaat een volgend jubileum niet halen. In 2027 wordt de streepjescode namelijk vervangen. Wat komt ervoor in de plaats? En hoe reken je vanaf dan je boodschappen af?
Hoe werkt de streepjescode?
De streepjes in een streepjescode representeren een getal. Alle streepjes samen vormen een unieke reeks van (meestal) 13 cijfers. En deze cijfers bevatten allerlei informatie zoals het land waar het vandaan komt, het bedrijf en uiteraard welk artikel het is.
Als je de streepjescode scant, wordt het fysieke product gekoppeld aan een digitaal systeem. Dit is niet alleen handig voor caissières, die nu meer alle prijzen handmatig in de kassa in hoeven te voeren, maar bijvoorbeeld ook voor het bijhouden van de voorraad.
Waarom verdwijnt de streepjescode?
In 2027 wordt de streepjescode vervangen door een QR-code. De belangrijkste reden hiervoor is informatie. Een QR-code kan namelijk nog veel meer informatie bevatten dan een streepjescode.
Je kunt dan niet alleen zien om welk product het gaat en waar het vandaan komt, maar ook informatie delen over de duurzaamheid of recycle-informatie. De Albert Heijn laat aan de NOS weten bijvoorbeeld ook receptentips en allergie-informatie in de codes te willen verwerken.
Wat verandert er voor jou als consument?
Het lijkt er nu op dat er voor jou als consument niet veel hoeft te veranderen. Heb je geen behoefte aan allerlei extra informatie over de boodschappen die je koopt? Dan kun je ze gewoon afrekenen bij de kassa.
Het enige verschil is dan dat je een QR-code scant in plaats van een streepjescode. Naar verwachting zijn eind 2027 namelijk alle kassa’s klaar om QR-codes te scannen.
Wil jij wel wat meer informatie over de producten die je koopt? Dan kun je de QR-code op het product scannen met je smartphone.