background branding

Strengere eisen voor Nederlandse vakantiegangers: Frankrijk eist negatieve coronatest van maximaal 24 uur oud

frankrijk_inreisbeperking_20210717.jpg

Frankrijk scherpt het inreisbeleid aan voor reizigers uit Nederland en meerdere andere Europese landen naar aanleiding van de oplopende coronabesmettingen. Zij hebben vanaf middernacht in de nacht van zaterdag 17 juli op zondag 18 juli een negatieve coronatestuitslag nodig die niet meer dan 24 uur oud is, maakte de regering bekend. Het is nog niet duidelijk vanaf welke leeftijd reizigers een negatieve testuitslag moeten kunnen overhandigen.

De nieuwe regel gaat ook gelden voor reizigers uit het Verenigd Koninkrijk, Cyprus, Spanje, Portugal en Griekenland.

Geldigheid testuitslag gaat terug van 72 naar 24 uur

Reizigers uit Nederland kunnen nu nog volstaan met een test die uiterlijk 72 uur oud is, maar daar komt vanaf middernacht dus verandering in, en dat heeft mogelijk consequenties voor mensen die dit weekend naar Frankrijk afreizen. 

Reizigers hebben echter géén testuitslag nodig als ze kunnen aantonen dat ze volledig zijn gevaccineerd met een coronavaccin dat is goedgekeurd door het Europees Geneesmiddelenbureau. Het gaat dan om de middelen van Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca en Janssen.

Wat wordt verstaan onder 'volledig gevaccineerd' is echter afhankelijk van het type vaccin. Premier Jean Castex kondigde aan dat mensen een week na hun tweede prik met de middelen van Pfizer/BioNTech, Moderna en AstraZeneca worden gezien als volledig gevaccineerd. Dat was eerder nog 14 dagen. Reizigers die het Nederlandse Janssen-vaccin hebben gekregen moeten 28 dagen wachten.

Bekijk op twitter.com

ANWB: 'Aanscherping maatregelen komt niet als een verrassing'

De aanscherping in Frankrijk komt niet echt als een verrassing voor de ANWB, aldus een woordvoerster: 'Nederland kleurt rood, dus je kunt aanpassingen verwachten.'

De ANWB raadt Nederlandse vakantiegangers aan slim te plannen en goed voorbereid op reis te gaan. De nieuwe aanscherping in Frankrijk is verwerkt op de ANWB Reiswijzer, de internetpagina waar voor populaire vakantielanden informatie over de coronamaatregelen is te vinden.

Oplopende besmettingscijfers reden voor aanscherpen beleid

De Franse regering scherpt het beleid steeds verder aan nu het coronavirus in meerdere landen weer steeds sneller om zich heen lijkt te grijpen. Fransen hebben straks ook een zogeheten gezondheidspas nodig als ze naar openbare gelegenheden gaan. Met zo'n 'pas sanitaire' kunnen ze laten zien dat ze ingeënt, negatief getest of recent hersteld zijn van het coronavirus.

Franse volwassenen hebben zo'n pas vanaf 21 juli nodig bij bijvoorbeeld grote evenementen, bioscopen en pretparken. In augustus komen ook horecazaken en winkelcentra op die lijst te staan. Nederlanders kunnen de CoronaCheck-app gebruiken om in Frankrijk aan te tonen dat ze aan de regels voldoen.

Ook andere landen besloten onlangs tot een strenger beleid voor Nederland. Dat kleurt sinds donderdag weer helemaal rood op de coronakaart van het ECDC, het Europese RIVM. In België wordt vanaf zaterdag geëist dat reizigers vanuit Nederland een negatieve coronatest laten zien als ze niet volledig zijn gevaccineerd. Ook Duitsland bestempelt Nederland vanaf zondag weer als risicogebied.

Bron: ANP