Stroomgebruikers krijgen steeds vaker geld toe van nutsbedrijven

21042020 stroom.jpg

Elektriciteitsproducenten moeten steeds vaker geld betalen om geproduceerde stroom kwijt te raken. Grote stroomgebruikers krijgen juist geld toe, meldt het FD.

Veel zon en harde wind jagen de laatste weken de productie van duurzame stroom aan, terwijl de vraag naar elektriciteit door de corona­crisis met 5 procent tot 10 procent is afgenomen. Daardoor ontstaat geregeld overcapaciteit, met als gevolg negatieve prijzen voor stroom op de groothandelsmarkt.

Meer groene stroom

Producenten van duurzame energie waarschuwen dat bij aanhoudende lage of zelfs negatieve elektriciteitsprijzen hun verdienmodel in gevaar komt. Ze willen daarom dat de industrie de komende jaren meer groene stroom gaat afnemen.

Overaanbod

De afgelopen weken was vooral sprake van overaanbod op de elektriciteitsmarkt tijdens periodes in het weekend. Maar gisteren noteerden elektriciteitsprijzen voor het eerst ook op een doordeweekse dag een aantal uur een min. Producenten betaalden toen ongeveer 13 euro per geproduceerd megawattuur.

Uitzending Radar

In de uitzending van gisteren werden de lage stroomprijzen besproken. 'De gemiddelde stroomprijzen liggen net boven het bodempunt dat in 2016 werd bereikt. Je kunt dus flink besparen op je energienota', zeggen energievergelijkers Pricewise en Independer. Lees hier of je nu het beste kunt overstappen naar een andere energieleverancier. 

Bron: ANP / MediaWatch