Studenten opnieuw dupe van bezuinigingen onderwijs

studenten-miljoenennota-180918.jpg

Studenten worden 'opnieuw in de kou gezet' door het kabinet. De bezuinigingen op het hoger onderwijs worden nog verder opgeschroefd, stellen de Landelijke Studentenvakbond en het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) in reactie op de troonrede en de Miljoenennota.

Volgens de studenten worden de bezuinigingen volgend jaar met 19 miljoen verhoogd en moet er in de huidige regeringsperiode nog meer dan een kwart miljard bezuinigd worden in het onderwijs. De organisaties vrezen dat dit gat op studenten verhaald gaat worden.

'Studenten dubbel geraakt'

Studenten zijn volgens LSVb en ISO al meer kwijt aan onder meer hun studielening. 'Studenten worden op deze manier dubbel geraakt. Ze worden gedwongen tot een hogere schuld en hogere uitgaven, terwijl de kwaliteit van hun onderwijs door forse bezuinigingen daalt', zegt Carline van Breugel van de LSVb.

'Klap in het gezicht van studenten en docenten'

Pieter Duisenberg, voorzitter van de Vereniging van Universiteiten VSNU, noemt 'de verdubbeling' van de bezuinigingen 'een klap in het gezicht' van studenten en docenten. 'De financiering van het hoger onderwijs is al jarenlang uitgehold en tot 2021 wordt er ondanks economische groei netto bezuinigd op wetenschappelijk onderwijs', aldus de voorzitter.

De universiteiten roepen de minister op om de bezuinigingen van tafel te halen en het geld uit het leenstelsel versneld in te zetten, 'om de kwaliteit van onderwijs en onderzoek niet in gevaar te brengen'.

Ook de Vereniging Hogescholen heeft ernstige bezwaren tegen de nieuwe bezuinigingen. 'Onverwacht en onbegrijpelijk', zegt voorzitter Thom de Graaf. 'De financiële onzekerheid van de hogescholen is door het ontbreken van een solide begrotingsbeleid een punt van zorg en er is minder geld per student beschikbaar.'

Bron: ANP