background branding

Studie naar glyfosaat: kankerverwekkend of niet?

onrkuidverdelgernietkankerverwekkend780.jpg

Het onkruidbestrijdingsmiddel glyfosaat is niet kankerverwekkend, oordeelt het Europese Agentschap voor Chemische Stoffen (ECHA) woensdag. Wel kan het ernstig oogletsel veroorzaken en is het giftig voor al het leven in het water.

De kans dat de omstreden basisstof, onder meer verwerkt in de veelgebruikte verdelger Roundup, op de markt blijft in de EU lijkt door dit oordeel te zijn toegenomen. De Europese Commissie zei in juni het middel voorlopig toe te staan tot ECHA een wetenschappelijk oordeel had geveld. Een besluit over verlenging van de vergunning wordt later dit jaar verwacht.

Uitzending Radar

De bestrijdingsmiddelen zijn ook schadelijk voor bijen en vlinders. Radar heeft in een uitzending aandacht besteed aan chemische bestrijdingsmiddelen op tuinplanten. De bestrijdingsmiddelen op de planten zijn schadelijk voor de dieren, waardoor zij mogelijk sterven.

Gebruik minimaliseren

Het gebruik van glyfosaat in parken, speelplaatsen en tuinen moet sowieso worden geminimaliseerd, evenals het sproeien op akkers vlak voordat wordt geoogst. Een verbod stuit op verzet van de agrarische sector, die stelt dat de voedselvoorziening in gevaar komt zonder glyfosaat.

Oordeel Wereldgezondheidsorganisatie

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) oordeelde eerder dat glyfosaat waarschijnlijk wel kankerverwekkend is. De Europese voedselveiligheidwaakhond EFSA zei juist van niet en krijgt nu bijval van ECHA.

'Bewijs onder het tapijt geveegd'

Volgens Greenpeace veegt ECHA al het wetenschappelijke bewijs dat glyfosaat kanker kan veroorzaken onder het tapijt, met een beroep op studies die producenten hebben besteld. 'Als de EU geen besluiten wil nemen op basis van wetenschap, zullen mensen en het milieu de proefkonijnen van de chemische industrie blijven.'

Greenpeace wil het middel van de markt hebben en werkt met andere actiegroepen en milieuorganisaties aan een Europees burgerinitiatief om het verboden te krijgen. De helft van de benodigde miljoen handtekeningen is inmiddels binnen.

'Alleen onbetwist veilige stoffen mogen worden toegelaten'

Voedselwaakhond foodwatch wil dat de Wereldgezondheidsorganisatie snel reageert op het oordeel van ECHA. 'Als de WHO bij het standpunt blijft dat glyfosaat mogelijk kankerverwekkend is, moet de EU glyfosaat gelijk van de markt halen. Europese wetgeving bepaalt immers dat alleen onbetwist veilige stoffen mogen worden toegelaten', aldus de organisatie.

Bron: ANP