Studieschuld bij de IB-groep (Achtergrond)
Ben je 18 jaar of ouder en volg je voltijd een opleiding in het beroepsonderwijs of aan een hogeschool of universiteit, dan heb je recht op studiefinanciering. De overheid vindt dat er 3 partijen moeten mee betalen aan de studie: de overheid, de ouders en de studenten zelf.
Je studiefinanciering, die door de Informatie Beheer Groep, kortweg IB-Groep, verstrekt wordt, bestaat uit:
- een basisbeurs (van de overheid, deze bedraagt 256 euro per maand)
- een aanvullende beurs (afhankelijk van het inkomen van de ouders maximaal 228 euro)
- een rentedragende lening (door de studenten zelf te betalen, maximaal 280 euro per maand)
- en sinds kort kan je ook nog lenen om je collegegeld te betalen, dit heet het collegekrediet (128 euro per maand)
Je krijgt studiefinanciering voor zolang je studie offcieel duurt. Duurt je studie 4 jaar, dan krijg je 4 jaar studiefinanciering. Je kan tijdens deze 4 jaar bijlenen maar ook nog 3 jaar daarna. Stel je doet 6 jaar over je 4-jarige studie, dan krijg je de eerste 4 jaar studiefinanciering en kan je daarna 2 jaar extra bijlenen. Die laatste 2 jaar kan je in 2008 maximaal 819,24 per maand lenen. Hoeveel je extra kan bijlenen als je nog beurs ontvangt, is afhankelijk van je aanvullende beurs, wat weer afhankelijk is van het inkomen van je ouders.
Hoeveel je kan krijgen kan je via de site van de IB-groep berekenen. Stel je gaat op kamers en je vader verdient 35000 euro per jaar en je moeder is huisvrouw. Dan krijg je 256 euro basisbeurs, 160 euro aanvullende beurs, en je kan maximaal 347 euro bijlenen. Je mag het leenbedrag elke maand veranderen als je dat wilt.Terugbetalen
Wat je leent moet je na je studie terugbetalen. Je moet je diploma binnen 10 jaar halen. Als je je diploma niet haalt, moet je ook je basis en aanvullende beurs terugbetalen. Behalve als je in je eerste jaar stopt. Stop je voor februari, dan hoef je niks terug te betalen, stop je later in je eerste jaar, dan moet je je basisbeurs terugbetalen. De aanvullende beurs, mits je die hebt, wordt dan kwijtgescholden.
Je studieschuld kan dus tijdens je studie hoog oplopen. Ook dat kan je via de IB-groep berekenen. Terug naar het voorbeeld. Stel je hebt niet genoeg aan de 416 euro beurs en je leent 4 jaar 200 euro per maand bij en nadat je geen recht meer hebt op een beurs, leen je 2 jaar maximaal. Dan heb je uiteindelijk een studieschuld van 31.746 euro, dat is inclusief 4,17% rente. Maak je je studie niet af, dan komen er de kosten van je beurs bij, en heb je een schuld van 56.907 euro.Rente
Studeer je in augustus 2008 af, dan mag je 2 jaar wachten met aflossen en dan begint de aflosfase in januari van het nieuwe jaar. Los je niet eerder af, dan begin je dus pas in januari 2011 met afbetalen. Over deze 2 jaar betaal je ook gewoon rente. Tegen de tijd dat je gaat aflossen is dus je studieschuld opgelopen tot 34448,82 euro. Die 2 jaar die je niet aflost, kost je dus 2702.82 euro.
Het punt is dat geen enkele student zich een voorstelling kan maken van wat het betekent om een schuld te moeten aflossen van bijna 35.000 euro of soms nog wel meer. Als ze al een berekening doen, is dit slechts een indicatie. Pas als de studenten moeten gaan aflossen, blijkt dat ze een heel ander beeld hadden bij wat het betekent om een studieschuld te hebben.15 jaar
Voor het aflossen staat 15 jaar. Is je aflosvrije periode van 2 jaar voorbij, dan berekent de IB-Groep hoeveel je moet aflossen per maand om binnen 15 jaar je studieschuld plus rente af te lossen. Het bedrag dat je per maand moet afbetalen is afhankelijk van de hoogte van je schuld en de rente. Heb je een schuld van 35000 euro, tegen een rente van 4%, dan moet je 257,64 per maand aflossen. Hoe hoger je schuld, hoe meer je per maand moet betalen.
Radar sprak diverse mensen die moeite hebben met aflossen en volgens eigen zeggen niet verder kunnen met hun leven. Naast de vaste lasten is de studieschuld dus een flinke hap uit je inkomen. Heb je kinderen, of een hypotheek, dan zijn je vaste lasten nog hoger. Voor veel mensen met een hoge schuld en hoge vaste lasten valt het dus niet mee om hun studieschuld af te lossen.Draagkrachtmeting
Mensen die dit niet kunnen opbrengen, kunnen een draagkrachtmeting laten doen. Dan kijkt de IB-Groep naar je bruto inkomen, niet naar je vaste lasten of andere leningen die je ook moet aflossen. Op de site van de IB-Groep kan je een indicatie krijgen van wat je maandbedrag is als je een draagkrachtmeting laat doen. Stel je verdient 25000 euro, dan kan je 233,60 per maand aflossen. Voor mensen met een hoge schuld, kan dit veel schelen. Het kan dan betekenen dat ze niet binnen 15 jaar hun schuld kunnen aflossen. In dat geval wordt de schuld kwijtgescholden.
Maar heb je een partner en je hebt een draagkrachtmeting, dan gelden er andere regels. Voor elke maand dat het inkomen van de partner niet meetelt, wordt de aflossingsperiode met een maand verlengd. Sommige ex-studenten zijn dus halverwege de veertig nog aan het afbetalen.Rente afbetalen
Bij een hoge schuld en een laag inkomen, betaal je dus per maand voor het grootste deel voornamelijk alleen de rente af. Ga je meer verdienen, dan wordt het maandbedrag bij een draagkrachtmeting ook verhoogd. Die wordt namelijk elk jaar opnieuw berekend. Ga je minder verdienen, dan kan je een verzoek indienen voor verlaging van het maandbedrag. Maar je komt er alleen voor in aanmerking als je leeft op of onder bijstandsniveau, of het inkomen van jou en je partner is met ten minste 15% gedaald en het houdt 3 jaar aan. Heb je een inkomen lager dan 14.285,25, dan hoef je niet af te lossen.
Het is dus van belang dat je als student goed in de gaten houdt wat je leent en probeert in te schatten hoe je de lening ook weer gaat afbetalen. SP-Kamerlid Renske Leijten is van mening dat lenen te makkelijk gaat, zonder dat studenten weten wat de consequenties zijn. Daarnaast vindt ze dat de voorlichting van de IB-Groep beter kan. Ze wil graag een debat voeren over de IB-groep in de Tweede Kamer en roep iedereen die klachten heeft op haar te mailen: [email protected]. De IB-Groep voert het beleid uit dat het Ministerie van Onderwijs hen heeft opgelegd. Het ministerie kon niet in de uitzending aanwezig zijn, maar zegt dat minister Plasterk bezig is met een nieuw terugbetaalsysteem. Hier leest u de reactie op de vragen die Radar aan het ministerie heeft gesteld over een hoge studieschuld.