background branding

Suikervrije Sprite: een zoethoudertje?

sprite-49700320.jpg

Coca-Cola stopt met de suikerhoudende versie van Sprite. Voedselwaakhond foodwatch spreekt van een 'ministap' in de goede richting, maar plaatst ook kanttekeningen: is de suikervrije variant ook echt gezonder?

In de aangepaste versie van de frisdrank is de zoetstof aspertaam toegevoegd. Een woordvoerder van het frisdrankbedrijf kan niet zeggen of de aangepaste, met aspartaam gezoete Sprite gezonder is.

Foodwatch laat aan Radar weten dat van kunstmatige zoetstoffen (door de officiële instanties) wordt gesteld dat ze 'veilig' zijn, maar: 'suiker is ook veilig'. Het gaat erom of de stoffen ook gezonder zijn, en dát is nooit bewezen, aldus Sjoerd van de Wouw van foodwatch.

Er zijn volgens Van de Wouw verschillende onderzoeken waaruit juist naar voren lijkt te komen dat ook kunstmatige zoetstoffen kunnen leiden tot obesitas en suikerziekte. Van de Wouw baseert dat op studies door Harvard en de Franse voedselautoriteit Anses.Terugkijken: Suikeralternatieven gezonder?

'Overheid zoet houden?'

'Ik denk dat Coca-Cola van alle kanten druk voelt. Aan de ene kant maakt de consument zich steeds meer zorgen, en aan de andere kant zegt minister Schippers: "ik ga geen maatregelen nemen, maar laat het aan de industrie over."' Van de Wouw vraagt zich af of het gaat om een 'symbolische maatregel om de overheid zoet te houden'.

Bron: foodwatch / Radar