SVB gaat pgb-betalingen bijhouden op website

De Sociale Verzekeringsbank (SVB) houdt vanaf woensdag op de website bij hoe het staat met de uitbetalingen van de persoonsgebonden budgetten (pgb's).

De SVB is sinds dit jaar verantwoordelijk voor de uitbetaling van zorgverleners, maar dat gaat niet zonder slag of stoot. Veel zorgverleners klagen over een chaotische administratie en een slechte bereikbaarheid van de SVB en zeggen dat ze hun geld nog niet hebben ontvangen.

Salaris binnen

Inmiddels moeten de zorgverleners in loondienst - als hun gegevens goed in de systemen van de SVB staan - het salaris van januari binnen hebben. Voor zorgverleners van wie de gegevens niet goed zijn ingevoerd, omdat bijvoorbeeld de gemeente of zorgverzekeraar te laat was met het indienen van het zorgcontract, is een noodoplossing bedacht. Ook zij hebben inmiddels betaald gekregen via een noodgreep, aldus een woordvoerder van de SVB.

Facturen

Zorgverleners die maandelijks een factuur of declaratie moeten indienen, weten pas later deze maand of de betaling goed verloopt omdat de factuur voor januari pas sinds begin deze maand kan worden opgestuurd. Ongeveer 70 procent van de zorgverleners werkt op basis van facturen.

Uitbetaling

De SVB regelt vanaf 1 januari de uitbetaling van mensen die zorg verlenen aan mensen die vanwege een handicap, beperking of stoornis meer dan gebruikelijke zorg, hulp of begeleiding nodig hebben.

Zorgcontract

Voordat deze zorgverleners echter deze zorg kunnen verlenen, moet er een door de gemeente of zorgverzekeraar goedgekeurd zorgcontract bij de SVB liggen. Tot eind vorig jaar was het nog zo dat de mensen met een pgb zelf hun zorgverleners uitbetaalden. Dat systeem is aangepast om fraude tegen te gaan.

'Niets op rekening'

Per Saldo, de belangenorganisatie voor mensen met een pgb, volgt de ontwikkelingen nauwgezet. 'Ik hoor positieve verhalen dat zorgverleners inmiddels hun geld binnen hebben. Maar helaas hoor ik nog meer verhalen van mensen bij wie wel de melding 'betaald' staat, maar die nog niets op hun rekening zien', aldus een woordvoerster. 'Deze problemen geven heel veel onrust.'

De Nationale ombudsman liet woensdag weten ook onderzoek te doen naar de problemen bij de SVB.

Bron: ANP