background branding

Tabak verkocht aan minderjarigen - Reactie Getir en Gorillas

getirgorillaslogo.png

Het is kinderlijk eenvoudig om als minderjarige sigaretten te laten bezorgen, blijkt uit onderzoek van Radar. Lees hier de reacties van flitsbezorgers Getir en Gorillas. 

Getir en Gorillas hanteren een zogenaamde ‘geborgde werkwijze’ die bekend is bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. Deze werkwijze heeft als doel dat tabak enkel geleverd wordt aan consumenten van 18 jaar of ouder. De werkwijze moet ook waarborgen dat tabak wordt afgeleverd op het adres van de geadresseerde, dat de leeftijd van de persoon aan wie de tabak wordt verstrekt wordt vastgesteld en dat de werkwijze altijd wordt gevolgd.

Om incidenten te voorkomen hebben bijvoorbeeld alle Getir-bestellingen met tabak een sticker, om de bezorgers eraan te herinneren bij de aflevering naar identificatie te vragen. Bij het plaatsen van een bestelling met tabak in de app, moet men bevestigen ten minste 18 jaar oud te zijn. Tijdens het afleveren van bestellingen met leeftijdsgebonden producten krijgt de bezorger een herinnering op zijn/haar telefoon dat de bestelling onderhevig is aan leeftijdsverificatie. Daarbij zijn onze bezorgers verplicht om identiteitsbewijzen te controleren; ze zijn hier ook voor getraind.

We betreuren dat dit meerdere malen niet goed is gegaan en nemen dit zeer serieus. We onderzoeken hoe dit heeft kunnen gebeuren en zullen vervolgens aanvullende maatregelen nemen om de naleving van de leeftijdsgrens te verbeteren.'

Alleen Flink wilde ons in persoon te woord staan. De reactie van het bedrijf is te vinden in dit artikel