Tandarts- en orthodontietarieven omlaag

Behandelingen bij de tandarts en orthodontist worden volgend jaar goedkoper. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft nieuwe maximumtarieven vastgesteld die op 1 juli 2015 ingaan, zo werd vrijdag bekend.

Een gaatje uitboren wordt er niet prettiger op, maar in de portemonnee voelt de consument straks iets minder pijn. De meeste tandheelkundige zorg wordt 5 procent goedkoper. Zo gaat een periodieke controle maximaal 20,01 euro kosten, in plaats van 21,29 nu. Het tarief voor het trekken van een kies gaat omlaag van 41,63 euro naar 39,49 euro.

Voor het plaatsen van implantaten, zoals een klikgebit, is de consument zelfs 19 procent minder kwijt. Voor boven en onder is een patiënt dan niet meer dan 462,33 euro kwijt, tegen 571,77 euro nu. De maximum prijzen bij de orthodontist gaan met 1,5 procent omlaag.

'Nog steeds kostendekkend


'

'Nog steeds kostendekkend

De nieuwe tarieven zijn vastgesteld na onderzoek bij 900 praktijken, aldus een woordvoerster. Volgens haar kunnen tandartsen straks nog steeds kostendekkend werken en houden zij ook nog voldoende marge over.

De branchevereniging van tandartsen, de KNMT, is echter niet te spreken over de wijzigingen. Volgens de tandartsen is de regulering van de tarieven niet in het belang van de patiënt. De korting op de tarieven die de NZa oplegt is gebaseerd op gemiddelden en doet daarom geen recht aan de verschillen in de vraag naar zorg en het aanbod van behandelingen. Daarnaast komt volgens de KNMT 'de toegankelijkheid van goede en gevarieerde mondzorg' in gevaar en wordt de innovatie geremd.Meer zorg op maat

De NZa zegt dat de tariefwijzigingen in goed overleg met brancheorganisaties tot stand zijn gekomen. Wel heeft de autoriteit toegezegd om te onderzoeken of het tariefsysteem nog zodanig veranderd kan worden dat er meer 'zorg op maat' kan worden geboden.

Bron: ANP