Tandenpoetsen (leren) bij je kinderen: waarop moet je letten?

tandenpoetsen-kind-17032021-780.jpg

Hoe houd je het gebit van je kind goed schoon? Nog lang niet alle ouders kennen de basisregels van gebitsverzorging voor kinderen, zo stelt de KNMT, de beroepsvereniging van tandartsen, op basis van een eigen peiling.

Dat je direct na het doorbreken van het eerste tandje moet beginnen met poetsen, weten de meeste deelnemers aan de enquête van de KNMT wel. Je kunt dat vervolgens langzaam opbouwen tot twee keer per dag twee minuten poetsen.

Wist je ook dat je er goed aan doet het aantal eet- en drinkmomenten te beperken tot maximaal zeven per dag? Naast ontbijt, lunch en avondeten kun je kinderen dus ten hoogste vier tussendoortjes geven, adviseert de KNMT. Zo kan het speeksel de zuren die de tanden aantasten weer op tijd neutraliseren en dat verkleint de kans op gaatjes.

En wanneer kunnen kinderen zelf gaan poetsen?

Volgens de KNMT kun je kinderen vanaf een jaar of twee spelenderwijs stimuleren zelf de tandjes te poetsen. 'Maar echt goed zal dat natuurlijk nog niet gaan. Poets daarom altijd goed na tot ze tien jaar zijn. Vanaf die leeftijd kunnen kinderen zelfstandig tandenpoetsen. Blijf er op letten dat ze dit ook echt twee keer per dag twee minuten doen. Ook als ze elektrisch poetsen.'

En hoe zit het met flossen? 'Kinderen hebben over het algemeen weinig tandvleesproblemen', ziet de KNMT. 'Maar om gaatjes tussen de tanden en kiezen te voorkomen, kunnen er op aanwijzing van de mondzorgverlener floss, ragertjes of tandenstokers worden gebruikt.'

De volledige lijst met adviezen van de KNMT:

  • Zorg voor maximaal zeven eet- en drinkmomenten op een dag;
  • Poets vanaf het doorbreken van het eerste tandje met fluoridetandpasta;
  • Zorg ervoor dat je kind alleen water drinkt na het poetsen van de tanden 's avonds;
  • Poets twee keer per dag twee minuten en poets tot tien jaar altijd na;
  • Geef geen flesjes met (dik)sap of limonade aan kleine kinderen;
  • Neem je kind vanaf het doorbreken van het eerste tandje mee naar de tandarts.

Meer informatie vind je hier.

Overigens wordt een tandartsbezoek voor kinderen onder de achttien jaar (grotendeels) vergoed uit de basisverzekering, en gaat dat consult ook niet van het eigen risico af.