background branding

Tas van plastic, papier of katoen: wat is het beste?

Het is voor veel mensen een gewoonte geworden: je eigen draagtas meenemen naar de supermarkt. Uit onderzoek blijkt dat maar liefst 94 procent dit doet. Vooral de katoenen tas is sinds het verbod op gratis plastic tasjes populair. Maar is deze tas nou echt beter voor het milieu dan de plastic tas? 

We zijn goed bezig als het gaat om het meenemen van onze eigen tas. In 2018 bijvoorbeeld werden er gemiddeld 35 plastic tasjes per persoon verstrekt, dat is zo'n 80 procent minder dan in 2015, een jaar voordat het verbod op gratis plastic tasjes inging. 

Stefano Cucurachi van de Universiteit Leiden doet onderzoek naar het effect op het milieu van het verbod op gratis plastic tasjes. Volgens hem is het niet terecht dat de plastic tas een slecht imago heeft. Als je de productieprocessen van de plastic zak en de katoenen tas naast elkaar zet is de katoenen tas namelijk veel belastender voor het milieu dan de productie van de plastic tas.

75 keer gebruiken

Volgens Anne Kluiver van Milieu Centraal moet je de katoenen tas ongeveer 75 keer gebruiken om hem net zo'n impact op het milieu te laten hebben als een plastic zak die je een aantal keer gebruikt. Om de milieu-impact van een plastic zak af te laten nemen moet je deze ongeveer tien keer gebruiken. 

Plastic is dus niet per definitie de slechtste optie. De uitvinder van de plastic tas bedacht in 1959 deze tas met het idee 'm zo vaak mogelijk her te gebruiken. Destijds werden vooral papieren tassen gebruikt, maar hier moesten veel bomen voor gekapt worden. Volgens zijn zoon was het nooit de bedoeling dat de plastic tas een wegwerpproduct zou worden. 

Ook Milieu Centraal is niet enthousiast over de papieren tas. Anne kluiver zegt: 'Papieren tassen zijn niet per definitie beter voor milieu dan een plastic tas, want voor een papieren tas is veel meer materiaal nodig om dezelfde draagkracht te krijgen als een plastic tas. Een papieren tas is dus niet een oplossing voor in een plastic tas.'

Lees ook: Twee op de drie krijgen nog weleens een gratis plastic tas aangeboden in de winkel

Hergebruik je tas

De meeste mensen gebruiken de papieren tas niet vaker dan één keer, ook omdat deze snel scheurt. Het algemene advies is om alle tassen die je kan hergebruiken, zo vaak mogelijk te gebruiken. En als je plastic zak versleten is, gooi hem in de juiste afvalbak zodat hij niet in de natuur terecht komt.

Forumreacties

27
  • Door Radar

Steeds meer mensen nemen uit gewoonte een eigen tasje mee voor het winkelen. Sommigen kiezen voor een katoenen tas, anderen voor een van plastic. Welke variant het minst milieubelastend is hangt af van het gebruik, en dan vooral de frequentie. Met andere woorden: hoe vaak je het tasje gebruikt dus. Wat voor tasje neem jij doorgaans mee als je gaat winkelen? Bekijk het fragment hier

  • Door witte angora

Ik gebruik tassen van jute. Ze zijn helaas niet meer te krijgen, maar Albert Heijn en de Deka verkochten ze indertijd. Niet duur, en ze gaan idioot lang mee. Ze passen ook perfect in de fietstas, exact de juiste maat. Dus wat wil je nog meer?

  • Door kuklos

Deze vraag is laatst al beantwoord in de Quest (tijdschrift). Plastic is beter, als je het meerdere keren gebruikt.