background branding

Te laat voor tentameninschrijving? Hogeschool of universiteit mag boete opleggen

tentamen-boete-12052021-780.jpg

Een hogeschool of universiteit kan een boete van maximaal twintig euro opleggen als een student zich te laat aanmeldt voor een tentamen. Dat blijkt uit een publicatie over een nieuwe regeling van minister Ingrid van Engelshoven (Onderwijs). Met de regeling wil de minister duidelijkheid scheppen over welke kosten kunnen worden doorberekend aan studenten.

De regeling geldt volgens het Algemeen Dagblad (AD) voor zowel studenten die het wettelijk vastgestelde collegegeld betalen als studenten die het instellingscollegegeld betalen.

Meer kosten die in rekening gebracht mogen worden

Volgens de krant mogen kosten die voortkomen uit de wettelijke verplichtingen van instellingen - zoals het afnemen van tentamens en het volgen van onderwijs - niet worden doorberekend aan studenten.

Van sommige extra kosten vindt Van Engelshoven dat er wel een bijdrage gevraagd mag worden. Naast de 'te-laat-voor-aanmelden-boete' mag een hogeschool of universiteit ook een vergoeding vragen voor kosten voor een diplomawaardering van studenten met een buitenlands diploma. Dat bedrag mag oplopen tot honderd euro.

'Collegegeld is al hoog genoeg'

Een instelling mag ook van internationale studenten een vergoeding vragen om het taalniveau (Engels) te bepalen. Studenten die voor een lerarenopleiding met extra toelatingseisen een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) nodig hebben draaien zelf voor de kosten op. Dat geldt ook voor aanmelders voor sommige sportopleidingen die een sportmedisch advies nodig hebben.

Studentenvakbond LSVb zegt tegen het AD geen voorstander te zijn van extra bijdragen voor studenten. 'Het wettelijk collegegeld is al hoog genoeg'. Volgens de vakbond kunnen problemen met verlate inschrijvingen verholpen worden door studenten automatisch te laten inschrijven voor een vak. Ook zegt LSVb dat niet-EU-studenten vaak al voor hoge collegekosten komen te staan, extra administratiekosten voor het beoordelen van diploma's zouden daarmee ook al gedekt moeten zijn.

Bron: AD