Te veel betaalde hypotheekrente - reactie Nederlandse Vereniging van Banken

Reactie Nvb

In de uitzending van maandag 25 november 2024 besteedt Radar nogmaals aandacht aan de risico-opslag bij hypotheken. Want waarom laten banken klanten willens en wetens onnodige rente betalen? We hebben de Nederlandse Vereniging van Banken om een reactie gevraagd. Deze lees je hieronder.

Hoe leg je uit aan klanten dat ze risico-opslag betalen terwijl de bank kan zien dat dat niet hoeft, omdat er is afgelost op de schuld? 

Verschillende hypotheekverstrekkers passen het rentetarief automatisch aan als klanten door aflossing in een andere risicocategorie terechtkomen. Anderen doen dat niet. Het is aan individuele hypotheekverstrekkers om hun beleidskeuzes uit te leggen.

Bij het Verbond van Verzekeraars is het verplicht voor leden om het aantal schadevrije jaren automatisch door te voeren. Een klant hoeft daar nooit om te vragen. Vindt de NVB zo'n regel voor het automatisch aanpassen van risico-opslag door lagere schuld een goed idee? Waarom wel of niet? 

Het al dan niet (automatisch) verlagen van de risico-opslag tijdens de rentevaste periode is een onderdeel van de concurrentie tussen aanbieders, ook omdat dit van invloed is op het rentetarief. Zoals eerder aangegeven maken hypotheekverstrekkers hier verschillende keuzes in. De NVB speelt hier als brancheorganisatie geen rol in en er is ook geen gemeenschappelijk standpunt uit te dragen.

De NVB heeft afspraken over bepaalde voorwaarden, bijvoorbeeld een minimumpercentage voor boetevrije aflossing op hypotheken en een minimale coulance voor spoofing. Waarom dan niet voor automatisch aanpassen van de risico-opslag bij aflossing?

Zoals eerder aangegeven zitten ons leden hier verschillend in en kunnen wij als brancheorranisatie dus ook geen gemeenschappelijk standpunt uitdragen.

Naar aanleiding van jouw vergelijking met het coulancekader spoofing het volgende:

De vergelijking met het coulance kader gaat niet helemaal op. Bij het coulancekader leveren banken vrijwillig een maatschappelijke bijdrage wanneer er sprake is van schade door fraude veroorzaakt door derden.

Banken zijn commerciële ondernemingen die niet alleen vrij, maar in beginsel ook verplicht zijn om hun propositie en de voorwaarden voor producten zelfstandig, dus zonder overleg of afstemming met concurrenten, te bepalen. Uitgangspunt is dat de bank een propositie doet aan een consument met een totale set aan voorwaarden. Hier individuele voorwaarden uitlichten geeft een onvolledig beeld van de propositie. Het maken van afspraken over bepaalde onderdelen van proposities is daarom in beginsel niet passend voor ons als branche-organisatie.

We raden consumenten daarom aan om de voorwaarden van een hypotheek op voorhand te vergelijken met die van andere aanbieders, zo nodig met de hulp van een adviseur. Op die manier kan de consument kiezen voor het product dat het beste bij hem of haar past.