Te veel gif op aardbeien?
De afgelopen tijd was er veel commotie rondom de aardbei. Uit onderzoek is gebleken dat aardbeien in de supermarkt zes keer zoveel schadelijke stoffen bevatten als ander fruit. Kunnen we aardbeien nog wel eten?
Volgens Wieke van der Vossen, expert Voedselveiligheid van het Voedingscentrum, is er geen reden om aardbeien te laten staan. 'De voordelen van het eten van groente en fruit zijn groter dan de nadelen. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft bij de controle niets aangetroffen boven de norm. De toezichthouder kijkt per middel of er te veel van op een aardbei zit.'
Aardbeien voorlopig even laten staan
Maar door de hele discussie zijn er mensen die de aardbeien voorlopig even laten staan. Zo ook Muriel Oonincx. Ze is moeder van drie jongens (6, 7 en 9) en hoofdredacteur van Famme.nl, een online Magazine voor ouders. 'Ik heb besloten om mijn kinderen voorlopig geen aardbeien te geven. Waarom zouden we ze wel eten, als ze slecht kunnen zijn? Ik vind dat er nu nog te veel onduidelijkheid is'.Lees Muriels blog op haar website Famme.
'Er moet een betere norm komen'
De NVWA toetst op dit moment alleen de bestrijdingsmiddelen afzonderlijk. Ze kijkt niet of de bestrijdingsmiddelen bij elkaar opgeteld mogelijk schadelijk zijn. Volgens Corinne Cornelisse van Foodwatch duurt het veel te lang voordat de Europese voedselveiligheidsautoriteit (EFSA) met een nieuwe methode komt om goed te beoordelen wat de gezondheidsrisico's zijn van de bestrijdingsmiddelen die op elkaar kunnen inwerken en kunnen opstapelen in het lichaam. 'Het is moeilijk te zeggen dat je er echt ziek van wordt, maar ik maak me zorgen over de langetermijneffecten', aldus Cornelisse. 'Ik denk niet dat je moet stoppen met het eten van aardbeien of fruit. Maar er moet een betere norm komen om te het goed te kunnen beoordelen'.
Ook het Voedingscentrum vindt dat er snel een methode moet komen om te toetsen hoe schadelijk de bestrijdingsmiddelen bij elkaar opgeteld zijn. Van der Vossen benadrukt dat het belangrijk is om te variëren met groente en fruit: 'Eet je er genoeg van, dan verlagen ze het risico op hart- en vaatziekten, darmkanker en diabetes type 2.'
Het RIVM werkt samen met de EFSA aan een methode om het stapeleffect te berekenen. Op dit moment is onduidelijk wanneer hier meer duidelijkheid over komt. 'Het is een ingewikkelde en complexe materie,' aldus Matthijs van den Berg het RIVM.
Kies biologisch
Volgens het Voedingscentrum kun je kiezen voor biologische groente en fruit om minder bestrijdingsmiddelen binnen te krijgen. In die sector worden minder soorten gezet. Het wassen van het fruit helpt helaas niet. De middelen zitten ín het product. 'Maar het is natuurlijk wel altijd goed om fruit goed te wassen tegen stof en vuil.'
Deel je ervaringen, stel vragen en discussieer met andere leden over dit onderwerp.
Laatste reacties
9De afgelopen tijd was er veel commotie rondom de aardbei. Uit onderzoek is gebleken dat aardbeien in de supermarkt zes keer zoveel schadelijke stoffen bevatten als ander fruit. Kunnen we aardbeien nog wel eten? Maandag in Radar, om 20:30 uur bij AVROTROS op NPO 1
Onzin, aardbeien zijn veilig om te eten! "Geen aardbeien meer voor mij" "Daar gaan we weer" "Wat kan ik nog wel eten?!" "Wat moeten we doen? Stoppen met eten?" Op onze Facebookpagina blijven mensen met veel vragen achter na het lezen van het nieuwsbericht over gif in aardbeien. De zomerkoninkjes zouden zes keer giftiger zijn dan ander fruit, blijkt uit cijfers van de NVWA. Moeten we de aardbeien nu links laten liggen in de supermarkt? "Nee", zegt Martin van den Berg, hoogleraar toxicologie aan de Universiteit Utrecht. Zelf gaat hij dat in ieder geval niet doen. "Toevallig doe ik vandaag boodschappen. Als ik straks bedenk dat ik komende week aardbeien wil eten, dan neem ik ze gewoon mee." Wat ik zo op het eerste gezicht zie, valt wel mee. Toxicoloog Martin van den Berg Van den Berg heeft een blik geworpen op de cijfers van de NVWA. "Wat ik zo op het eerste gezicht zie, valt het wel mee", zegt hij. "De norm wordt niet overschreden, en daarbij is er ook nog een flinke marge." De onderzochte aardbeien zijn gemiddeld met zeven tot acht verschillende soorten bestrijdingsmiddelen bespoten. De toezichthouder greep niet in, omdat de giftigheid per afzonderlijke stof onder de norm bleef. Maar deskundigen zeggen tegen Trouw dat ze zich toch zorgen maken, omdat er geen rekening wordt gehouden met de opstapeling van die stoffen. Begrijpelijk, vindt Van den Berg. "Maar we moeten er ook niet te snel conclusies aan verbinden. Niet alle stoffen hebben dezelfde werkingsmechanismen. Je kan die niet bij elkaar optellen." Maar voor stoffen die wel dezelfde werking hebben, zou dat volgens de toxicoloog wel moeten gebeuren. "En dat gebeurt nu niet. Daarin loopt de overheid achter." Europese regels Dat is deels te wijten aan de Europese regels waar de NVWA zich aan houdt. Volgens een Europese wet uit 2005 moeten nationale toezichthouders kijken naar de combinatie-effecten zodra de Europese toezichthouder daar een methode voor heeft ontwikkeld. Maar die methode is er nog niet. Dat neemt actiegroep Foodwatch de politiek zeer kwalijk. "Het is al jaren bekend dat de opstapeling van bestrijdingsmiddelen geen positief effect heeft, maar er wordt niks mee gedaan", zegt een woordvoerder. Lange termijn Toch adviseert de voedselorganisatie niet om de aardbeien nu maar links te laten liggen. "De gezonde effecten wegen nog steeds op tegen de effecten van de pesticiden. Alleen voor de lange termijn is dit geen gezonde situatie." Ook toxicoloog Van den Berg benadrukt dat we niet weten welk effect het aantal pesticiden in aardbeien op de lange termijn heeft op onze gezondheid. "Dat moet onderzocht worden, maar ik laat de aardbeien er nu niet voor staan."
Het is fout gegaan op het moment dat de agrarische sektor de beschikking kreeg over systemische middelen!!