Te veel zout, suiker en verzadigd vet in etenswaren

etenswaren-12042019.jpg

Ondanks beloftes van de voedingsmiddelenindustrie zit er nog altijd te veel zout, suiker en verzadigd vet in onze etenswaren. Zo is de hoeveel zout in ruim vier op de tien vleesconserven (producten als knakworsten, rookworsten en ragout) te hoog, meldt het RIVM op basis van onderzoek.

In vleeswaren, zoals gebraden gehakt, grillworst, leverkaas en boterhamworst, is het zoutgehalte in 15 procent van de producten te hoog. Bij producten als soepen, bouillons en sauzen houdt drie op de tien fabrikanten zich niet aan de afspraken hierover. Het gezondheidsinstituut stelt ook vast dat drie op de tien cakes, bereid met margarine, te vet zijn.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu onderzocht de samenstelling van ruim 50.000 voedingsmiddelen op basis van gegevens in een levensmiddelendatabank.

Afspraken gelden voor klein deel etenswaren

Met de voedingsindustrie zijn al jaren geleden afspraken om de hoeveelheden suiker, vet en zout in producten terug te dringen. Deze gelden echter slechts voor een klein deel van het totaalaantal etenswaren. Volgens het RIVM zouden er voor meer producten afspraken gemaakt moeten worden. Daarbij zouden de huidige overeenkomsten strenger moeten. Lang niet alle voedingsmiddelenleveranciers hebben de afspraken om eten gezonder te maken ondertekend.

Voedselwaakhond foodwatch stelt in een reactie dat sinds de eerste afspraken van vijf jaar geleden 'keer op keer' wordt vastgesteld dat de voedingsindustrie onvoldoende doet. 'Afspraken zijn voor lang niet alle voeding gemaakt, de gemaakte afspraken zijn te slap en worden ook nog eens niet nagekomen.'

'Weinig te verwachten van het kabinet'

Van het kabinet is volgens de organisatie weinig te verwachten de komende jaren, omdat het de industrie 'een volgende kans wil geven' de beloften nu wel waar te maken. 'Ondertussen is de omstreden btw-verhoging op groente en fruit ingevoerd. Er komen 1200 patiënten per week in Nederland bij met de voedingsgerelateerde suikerziekte type 2. En we betalen via onze zorgkosten hierdoor miljarden extra.'

Bron: ANP