Te weinig geld voor Groningse opkoopregeling

koopinstrument-groningen-niet-genoeg-geld-780.jpg

Voor de opkoopregeling voor moeilijk verkoopbare huizen in het aardbevingsgebied in Groningen zijn zoveel aanmeldingen binnengekomen dat het beschikbare budget sowieso onvoldoende is. In totaal zijn er volgens de Nationaal Coördinator Groningen 159 aanmeldingen binnengekomen. Voor het zogenoemde Koopinstrument is jaarlijks 10 miljoen euro beschikbaar, geld dat afkomstig is van de NAM.

'Het aantal aanvragen dat aan de voorwaarden voldoet, is groter dan het door NAM beschikbaar gestelde budget van 10 miljoen euro', aldus de Nationaal Coördinator Groningen, waarvan de regeling is.

Later misschien alsnog een kans

Van de aanmeldingen voldoen er 54 in ieder geval niet aan de voorwaarden. Zo zijn er drie aanmeldingen bij voor bedrijfspanden, terwijl de regeling bedoeld is voor huiseigenaren. Enkele aanmeldingen moeten nog verder worden bestudeerd, omdat daarvan nog niet helemaal duidelijk is of ze voldoen aan de vereisten.

Het is nu nog niet te zeggen hoeveel huizen wel kunnen worden gekocht van het budget van 10 miljoen euro. Wie nu niet aan de beurt komt, krijgt later misschien alsnog een kans, aldus een woordvoerster.

Voorrang voor aanvragen met knelpunt

De Nationaal Coördinator hoopt eind april bekend te maken welke woningen met de regeling kunnen worden aangekocht. De selectie wordt gemaakt op basis van hoe lang een woning te koop staat. Aanvragen waarbij een knelpunt, zoals een scheiding, overlijden of ontslag, wordt aangevoerd hebben voorrang.

Belangstellenden konden zich van 15 februari tot en met 16 maart aanmelden voor het Koopinstrument. De woningen worden opgekocht voor 95 procent van de taxatiewaarde. Opgekochte woningen worden of meteen weer te koop aangeboden, of ingezet om mensen in op te vangen van wie de woning wordt versterkt met het oog op de aardbevingen in het gebied of tijdelijk uit de verkoop gehaald vanwege bijvoorbeeld plannen van een gemeente.

Opbrengst terug in het fonds

De regeling loopt tot en met 2020. Elk jaar kunnen mensen zich inschrijven. Als een opgekocht huis wordt doorverkocht, gaat de opbrengst terug in het fonds, waarvan andere huizen kunnen worden opgekocht.

Bron: ANP