Tekort aan hondsdolheidvaccin: waar is deze prik verplicht?

Er is een tekort aan hondsdolheidvaccin. Dat betekent dat reizigers die dit reisvaccin willen halen, mogelijk achter het net vissen. Zijn er landen die het halen van deze prik verplicht stellen voordat je de grens over mag?
Hondsdolheid: wat is het en waar komt het voor?
Hondsdolheid komt in Nederland amper voor, maar wereldwijd overlijden er volgens het RIVM jaarlijks 50.000 mensen aan deze virusziekte. Je krijgt het door de beet van een dier. Als dit gebeurt, heb je antistoffen nodig. Deze antistoffen zijn niet overal even goed verkrijgbaar. Om te voorkomen dat je op reis ziek wordt, wordt het in sommige gevallen aangeraden om je vooraf te laten vaccineren. Als je dan wordt gebeten door een dier, heb je een serie van twee prikken nodig. Die prikken zijn vaak wel te krijgen in het buitenland.
Hondsdolheid komt voor in 150 landen. Deze liggen voornamelijk in Azië, Centraal- en Zuid-Amerika, Afrika en het oosten van Europa. Met name in India overlijden er jaarlijks relatief veel mensen aan de ziekte. Van de 50.000 sterfgevallen, is éénderde afkomstig uit dit land.
Waar is het hondsdolheidvaccin verplicht?
Betekenen de Indiase statisiteken automatisch dat het halen van het hondsdolheidvaccin verplicht is als je naar dit land gaat? Wie op de website van GGD Reisvaccinaties kijkt, ziet dat dit niet het geval is. Als je medicatie neemt waardoor je een verminderde afweer hebt, dan kan het wel zijn dat je wordt geadviseerd om het vaccin vooraf te halen.
Zijn er andere landen waar een vaccin wèl verplicht is?
Hoewel in India de hondsdolhied-cijfers in verhouding hoog zijn, is het vaccin hier dus niet verplicht. Hoe zit dat in andere landen waar de ziekte veel voorkomt? Neem bijvoorbeeld Bolivia. Voor dit land geldt: het halen van een vaccin tegen hondsdolheid is niet verplicht.
Ook voor andere landen met realtief hoge hondsdolheidcijfers is het vooraf halen van een vaccin niet verplicht. Denk hierbij aan Zuid-Afrika, China, Indonesië, Turkije, Thailand, Vietnam en Cambodja. Voor deze landen geldt allemaal wel dat het verstandig kan zijn om het vaccin toch te halen als je medcijnen slikt de je afweer verminderen.
Slik je zulke medicijnen?
Als jouw afweer voor virusziektes zoals hondsdolheid lager is, kun je altijd contact opnemen met de plaatselijke GGD. Niet bij elke GGD is het hondsdolheidvaccin op. Heeft de GGD in jouw omgeving geen voorraad meer? Het staat je vrij om een andere GGD te bellen.
Bronnen: WHO, RIVM, GGD-GHOR, GGD Vaccinaties, NOS.